Avrupa Komisyonu, geçen hafta sızan bir taslak teklifin viral hale gelmesinin ardından resmi olarak kripto varlıklar ve sabit akçeler (stablecoin) için düzenleyici bir çerçeve önerdi.

Perşembe günü yayınlanan 168 sayfalık resmi taslak öneri, mevcut AB mali hizmetler mevzuatı kapsamında olmayan tüm kripto varlıklarının düzenleyici faaliyetlerini açıkça tanımlayan “sağlam” bir yasal çerçeveye duyulan ihtiyacı vurguluyor.

Komisyon, özellikle sabit akçeler (stablecoin) olmak üzere kripto varlıklarının geniş çapta kabul görme potansiyeline sahip olduğunu söyledi. Dolayısıyla, sermaye, yatırımcı hakları ve denetime ilişkin “daha katı şartlara” tabi olması gerektikleri düşünülüyor.

Komisyon kripto varlıklar ve sabit akçeler için “ısmarlama” bir rejim öneriyor. Komisyonun konuya yönelik ifadesi şu şekilde: “Kripto varlıklar için ısmarlama rejim, kripto varlıklar ile ilgili ana faaliyetleri düzenleyerek yüksek düzeyde tüketici ve yatırımcı koruması ve piyasa bütünlüğü sağlayacaktır.” Bahsi geçen ana faaliyetler arasında kripto para ticareti ve cüzdan hizmetleri de yer alıyor.

Avrupa Komisyonu yeni düzenlemenin AB genelindeki farklı ulusal yaklaşımlardan kaynaklanan pazar parçalanma sorunlarını da ele almak istiyor. Bununla birlikte komisyon, şirketlerin ticaret ve ödeme süreçlerinde blokzinciri teknolojisini test etmesine izin ver bir düzenleyici sanal alan da önerdi.

Öneriler, komisyonun yeni kabul ettiği Dijital Finans Paketinin bir parçası. Komisyon, paketin “Avrupa’nın finans sektöründeki rekabet gücünü ve yenilikçiliğini artırarak Avrupa’nın küresel bir standart belirleyici olmasının yolunu açacağını” söyledi. Yeni düzenleme tüketicilere finansal hizmetlerde ve modern ödemelerde daha fazla seçenek ve fırsat sunarken, aynı zamanda tüketicinin korunmasını ve finansal istikrarı sağlayacak.

AB komisyonuna göre blokzinciri giderek yaygınlaşacak

KaynakThe Block