Avustralya Merkez Bankası (RBA) toptan satış biçiminde blokzinciri tabanlı bir merkez bankası dijital para biriminin (CBDC) potansiyel kullanımını araştırıyor.

Avustralya Merkez Bankası bu hafta başı yaptığı basın açıklamasında projenin, CBDC konusundaki sürekli araştırmaların bir parçası olan Commonwealth Bank, National Australia Bank, Perpetual ve ConsenSys’in yardımıyla birlikte geliştirilen bir proje olduğunu duyurdu. Bu ekip dağıtık defter teknolojisi kullanarak merkez bankası dijital para biriminin potansiyel kullanımlarını keşfedecek.

RBA’nın yaptığı basın açıklamasında kullanılan ifadeler şu şekilde: “Proje, toptan satış piyasası katılımcıları tarafından finansman için kullanılabilecek tokenize edilmiş bir CBDC biçiminin verilmesi adına bir kavram kanıtı çalışmasının (POC) geliştirilmesini içerecek.

RBA Vali Yardımcısı Michele Bullock bu proje ile toptan finans piyasası işlemlerinde verimlilik, risk yönetimi ve yenilik için bir CBDC’nin etkilerini keşfetmeyi hedeflediklerini söylüyor. Ayrıca Bullock, Avustralya ödeme sisteminde toptan satış CBDC’sinin gelecekte bir rolü olup olmadığını araştırmak için endüstri ortaklarıyla iş birliği yapmaktan memnuniyet duyduklarını da ifade etti.

Avustralya Merkez Bankası, çalışmanın ana bulgularını gelecek yılın ilk yarısında yayınlama beklentisiyle projenin yıl sonunda tamamlanmasını bekliyor.

Merkez Bankası Dijital Parası (CBDC) Modelleri

KaynakThe Block