Hindistan’da özel bir firma olan Srijan Technologies, Delhi’de bulunan Hindistan Teknoloji Enstitüsü’nün (IIT) blokzinciri çalışmalarını finanse edecek. Finanse edilecek olan projede bal üretimindeki yabancı maddeleri tespit etmek amacıyla blokzinciri kullanılacak.

Hint balı bir zamanlar bulundurduğu yabancı maddeler ve bozulmuş olmasıyla nam salmıştı. Hatta Avrupa ve Amerika’daki dağıtımı yasaklanmıştı. 2010 yılında AB, Hint balının üretiminde antibiyotik kullanıldığı ve bunun da kirlenmeye yol açtığı gerekçesiyle ürünü tamamen yasaklamıştı.

Srijan, bu tür problemlerin bir daha yaşanmaması için arı tedarikçisinden perakendeciye kadar bal tedarik zincirinin blokzinciri tabanlı bir bal izlenebilirlik platformu ile takip edilmesine yardımcı olacak.

IIT proje kapsamında yaptığı çalışmada farklı balların eklenmesi, arıların beslenmesi, yanlış etiketleme ve balın coğrafi kökenini maskeleme gibi problemli alanları belirledi. Srijan’ın desteğiyle kurulacak olan platform belirlenen bu problemlerin önüne geçecek.

Srijan Technologies COO’su Rahul Dewan konuyla ilgili olarak: “Dünyanın dört bir yanındaki ithalatçılar ve tüketiciler balın kalitesine güvenirlerse kök arıcılar ve arı toplayıcıları da bu işten karlı çıkarlar.” ifadelerini kullandı.

Projenin baş araştırmacısı Kavya Dashora bal takibiyle ilgili şu açıklamlarda bulundu: “Bu güvene dayanan bir iş. Bal ya vahşi doğadan ya da arı kovanlarından gelir. Üretilen ballar daha sonra birçok defa taşınmak zorunda kalabilir ki bu da bozulmanın en temel nedenlerinden biri oluşturuyor. Blokzinciri tüm taraflar arasındaki işlemleri kayıt altında tuttuğu için taşınma sürecindeki bozulmaları önleyebilir.

Blokzinciri teknolojisi tedarik zinciri takibi denilince akla gelen en etkin ve popüler çözümlerden biri haline geldi. Özellikle yiyecek içecek sektörü için çözümler sunan IBM Food Trust platformu tedarik zincirindeki ürünlerin takibi ve güvenirliliği için oldukça bir çözüm sunuyor.

KaynakLedger Insights