Japonya Merkez Bankası (BOJ) Başkanı Haruhiko Kuroda, bankanın bu yılın sonuna doğru merkez bankası dijital para birimi (CBDC) testlerine başlayacağını söyledi.

Reuters’ın haberine göre Kuroda, bankanın bir CBDC yayınlamak için kapsamlı bir şekilde hazırlanması gerektiğini söylüyor. Bu hazırlıklar bu yıl boyunca dijital paranın nasıl çalıştırılacağını denemeyi de içeriyor.

Nomura Araştırma Enstitüsü’ndeki kıdemli bir araştırmacı, Temmuz 2020’de The Block yapılan bir etkinlikte Japonya Merkez Bankası’nın bir CBDC yayınlamak için somut bir planı olmadığını söylemişti. Kuroda’ya göre bu durum hâlâ geçerli, ancak Kuroda bu durumun, merkez bankasının böyle bir yayılmanın nasıl gerçekleşebileceğini denemesine engel olmaması gerektiğini söylüyor.

Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Masayoshi Amamiya da geçtiğimiz yılın Ocak ayında benzer yorumlarda bulunarak, Japonya’da halkın CBDC’lere yönelik talebinin artabileceğini ve Japonya Merkez Bankası’nın buna yanıt vermeye hazır olması gerektiğini söylemişti.

Kuroda’nın konuya yönelik kullandığı ifadeler şöyle: “Genel ödeme ve ödeme sistemlerinin istikrarını ve verimliliğini sağlama açısından, koşullardaki değişikliklere uygun bir şekilde yanıt vermek için kapsamlı bir şekilde hazırlık yapmak oldukça önemli.

Japonya Merkez Bankası CBDC’ler üzerindeki araştırmasına 2019 yılında başlamıştı.

Japonya Merkez Bankası dijital paraya yönelik yaklaşımını açıkladı

KaynakThe Block