Japonya Merkez Bankası Bank of Japan (BoJ), merkez bankası dijital para birimlerine (CBDC) yönelik yaklaşımını anlatan bir rapor yayımladı.

Banka, yayımladığı raporda CBDC için 3 potansiyel motivasyonun altını çiziyor. Bunlardan ilki perakende ödemelerle ilgili. Japonya’da perakende ödemeler hala nakit ağırlıklı, ancak bu durum değişirse bankanın bir alternatif olarak CBDC sunması gerekebilir. İkinci motivasyon ise ödeme sistemlerinin istikrarını ve verimiliğini iyileştirmek. Özellikle bu bağlamda dijital yen sunmak isteyen bankaların birkaç özel girişimi bulunuyor. Üçüncü motivasyon olarak ise dijital toplumu desteklemek için CBDC’ye duyulabilecek ihtiyaç olarak gösteriliyor.

Raporda Çin’in dijital para planlarının Japonya’yı etkileyebileceğine dair ifadeler yer almıyor, Ancak yaklaşık 9 ay önce Japonya Dışişleri Bakan Yardımcısı Norihiro Nakayama, Çin’in dijital yuan çıkarmaya doğru ilerlediğini, bu nedenle bu tür girişimlere karşı koymak için önlemler almak istediklerini dile getirmişti.

Yayımlanan rapor bir CBDC’den beklenebilecek temel özellikleri de özetliyor. İlki evrensel erişim. İkinci olarak ise buna bağlı olarak CBDC’nin sahteciliği önleyerek esneklik sağlaması ve afet durumlarında çevrimdışı kullanılabilme yeteneği gösteriliyor. Raporda dijital yen’in anlık ödemeleri etkinleştirmesi ve diğer ödeme sistemleriyle birlikte çalışabilir olması gerektiği de vurgulanıyor.

BoJ şu anda bir dijital yen çıkarmayı planlamadığını söylese de konu üzerine yaptığı çalışmaları sürdürecek. Üç aşamalı bir plan yapan banka, iki kavram kanıtlama çalışmasının ardından işleri ileri götürmek isterse üçüncü aşamada bir pilot çalışması yapmayı hedefliyor. İlk PoC çalışmasına 2021’in Mart ayından önce başlanması planlanıyor.

Çin dijital parası şimdiden 162 milyon dolar değerinde işlem için kullanıldı

KaynakLedgerInsights