İlk olarak 2017 yılında yayımlanan Blockchain 101 isimli kitabımız aslında kitap yazmak için yola çıktığımız bir çalışmanın ürünü değildi. Genel Yayın Yönetmenliğini yaptığım FinTech İstanbul Platformu’nda öyle çok kripto paralar ve blockchain ile alakalı içerik üretmiştik ki nihayetinde insanların “Neymiş bu blockchain?” sorusuna cevap vermek için hazırlanan bir başvuru dokümanı gibi düşünülmüştü. Bir baktık; o çalışma kitap formatına girmiş. Sonra “gel blockchain anlat” diyen kurum ve organizasyonların sayısı artında kendimi bir anda Blockchain konuşmacısı olarak buldum, derken bu konuşmalar Blockchain 101 isimli eğitim programına dönüştü. Ancak büyük bir eksik vardı. Tüm bu çalışmalarıma rağmen ellerimi henüz kirletmemiştim.

Bu senenin (2021) başında Avalanche platformunun web tabanlı cüzdanında NFT yaratmanın kolaylığını görünce aklımda yıldızlar parlamaya başladı. İşin doğrusu NFT yaratmak çok zor bir şey değil. Kısıtlı bile olsa programlama bilgisine sahip herhangi birisi, OpenZeppelin kontratlarını kullanarak bunu kolayca EVM uyumlu herhangi bir ağ üstünde, yapabilir. Diğer yandan NFT üretmek işin sadece bir parçası, hatta küçük bir parçası zira bu NFT’leri bir iş modeli üstüne oturtmak gerekiyor.

Mesut Çevik ile bir muhabbet esnasında olası NFT iş modellerini konuşurken bir fikir filizlenmeye başladı. Uzun yıllardır tanıdığım yazılım uzmanı Ozan Akçora’yı da bu fikre dahil edip bir proje için kolları sıvadık. Yaklaşık 15 günün sonunda elimizde çalışan bir MVP (Minimum Viable Product – Uygulanabilir Dar Kapsamlı Ürün) vardı. Heyecanlıydık, çalışan bu uygulamayı Avalanche Platformu İş Geliştirme Yöneticisi Aytunç Yıldızlı ile paylaştık. Ava Labs Kurucusu ve CEO’su Emin Gün Sirer‘den randevu aldık ve olabilecek en iyi motivasyon ile gaza geldik. Derken elimizdeki bileşenler ile daha kısa soluklu bir projeye de çıkabileceğimizi gördük ve Avaxtars doğdu.

Avaxtars Nedir?

Avaxtars, Avalanche Blockchain ağı üstünde çalışan ve ERC-721 standardındaki NFT’ler ile ERC-20 standardındaki belirteçleri (token) kullanan bir tarayıcı tabanlı oyun projesi. 10 bin adet, her biri birbirinden farklı Avatar, Avaxtars’ın temelini oluşturuyor. Bu dijital karakterlerin farklı nadirlik seviyeleri var. Bu avatarları kullanarak özel bir makinede yeni Avatarlar üretebiliyorsunuz ve bu süreçte başarılı oldukça oyunun ana belirteci olan $AVXT kazanıyorsunuz. Bu mantık üstüne kurulu bir evrende pek çok farklı dinamik ve bileşen ile projemizi geliştirmeye devam ediyoruz. Bu proje düşündüğümüzden daha kapsamlı bir hale dönüşüp, inanılmaz şekilde zaman alsa da bize eşsiz deneyimler kazandırdı. Projeyi yayına açtığımız 31 Mart 2021 akşamından başlayarak bir kısmını paylaşmak istiyorum.

avaxstars

İlk Gece

Projeyi yayına açtığımız anda binlerce işlem emri almaya başladık. İşlem emri dediğime bakmayın, ilk 10 bin adet NFT’nin Avalanche ağı üstünde üretilmesi için oluşan talebi kastediyorum. Tüm ekip gözümüz farklı ekranlarda, kulağımız birbirimizde gidişatı sevinerek izlerken birden sitemiz 502 hatası vermeye başladı. İnsanlar NFT alabilecekleri sayfaya erişemiyorlardı, oysa yüksek trafiği kaldırması için projeyi ABD, Avrupa, Asya ve Türkiye olmak üzere dört farklı noktadaki sunucular ile desteklemiştik. Kısa bir süre DDOS saldırısı aldığımızı fark ettik.

İlk gece aldığımız bu saldırı temelde bizim saygınlığımıza yapılan bir saldırıydı. Kimden geldiğine dair bir fikrimiz var ancak bunu ispatlamak için yeterli delil yok üstelik bunun önemi de yok. Her daim başarılı olmanızı kıskanacak, istemeyecek insanlar olacaktır. Bazılarının böyle bir derdi dahi olmaz, onlar tatmini başkalarına verdikleri rahatsızlıkta arayan zihinler.

Ders 1: Olabilecek en kötü senaryoyu düşünerek plan yapmalısınız.

Teknik ekip kısa sürede DDOS’u engelledi, diğer yandan bizim için sonraki projelerde almamız gereken temel önlemler adına güzel bir deneyim kazandık.

Projeye İlgi Kaybolunca

Her ne kadar NFT’ler için popüler bir dönem olsa da Avaxtars’ın çıkışı Avalanche ağı üstünde olmuştu ve henüz Avalanche yeni yeni gelişmeye başlayan bir platformu. İlk hafta devam eden başarılı çıkış bir noktada yavaşlamaya ve sonrasında yaprak kıpırdamaz hale geldi.

Biz projeye başlarken bir yol haritamız vardı ancak yetersiz kaldığını fark ediyorduk. Projeyi tekrar harlayacak bir unsur lazımdı. Sıcak pazarlamanın en temel aracını kullandık; ücretsiz hediye dağıtmak.

İlk 10 bin karaktere özgün bir özellik olarak kutu alma hakkı tanıdık ve bu kutuların içinden $AVXT belirteci ile çeşitli eşyalar çıkacağını duyurduk. Satışlar bir anda tekrar hareketlendi ama bunu etkisi de kalıcı değildi. Benzer bir adım atarak, yol haritamızda da duyurduğumuz AirDrop üzerine daha fazla durmaya başladık. Evet, etkili oldu.

Ders 2: Projeye inanıp hatta âşık olup bir anda her şeyin güllük gülistanlık gideceğine dair bir yanılgıya kapılmayın. Bu mümkün ve ilk 24 saatte tükenen hatta 30 dakikada tükenen NFT satış örnekleri var ama bunun garantisi yok. Projenizin sürdürülebilir bir pazarlama stratejisi, dükkânı açmadan önce, olmalı.

avaxtars1

Yaptığımız İlk Hata

Avaxtars için oyuncuların Avaxtar’larını kendi aralarında alıp satabildikleri bir market var. En büyük hatamız bu marketi ilk akşamdan devreye almak oldu. Avaxtars fiyatlandırmaları belirli seviyelere sahipti. 0,1 AVAX ile başlayan satışlar kısa sürede 1 AVAX fiyat baremine yükseldi. Ancak erken dönemde daha düşük fiyattan karakter alıp hızlı çıkış yapmak isteyenler hemen Markete girerek ana satış kanalından daha ucuza karakter satmaya başladılar. Uzun soluklu bir durum değildi ama satışları yavaşlatan bir diğer etken bu olmuştu.

Ders 3: Olası tüm bileşenlerin etkilerine dair sadece kendi ekibiniz içinde değil, dışarıdan da görüş almalısınız. Müşteriyle Geliştirme (Customer Development) bu tarz projelerde çok olası bir senaryo değil ama kısıtlı şekilde uygulanması faydalı olacaktır.

Samimi Olmanın Dayanılmaz Cazibesi

Kripto varlıklar dünyasındaki projelere baktığınızda ortak yönleri anonim ekiplere sahip olmalarıdır. Projeyi yapanların kimliği belirsiz, erişim bilgileri muallaktır. Maalesef çoğu zaman aşırı özgüven ve kendini beğenmişliğin kokusu sosyal ortamlara siner.

Avaxtars’ı farklı kılan en önemli unsurlardan birisi ekibin daha ilk günden kendini açıkça ortaya koymasıydı. Ancak isimlerimizi bir sayfada yazmak yeterli değil, kısa bir süre sonra açtığımız Telegram Grubunda tüm topluluktan birisi olduk. Biz projenin sahibi gibi değil, topluluğun bir üyesi gibi empati kurduk. B*kunu çıkarmadan samimiyete önem verdik, gelen tüm görüşlere değer verdik. Pek çok görüşü ve eleştiriyi projenin bir bileşeni şeklinde yol haritasına koyduk ve uyguladık. Topluluk bu gidişatı gördü ve proje ile bütünleştiler.

Ders 4: Proje ekibi küçük dağların yaratıcısı değil altındaki taşıyıcısıdır. Bu yükü omuzlamaktan kaçmayın.

Kaçınılmaz Yenilikçilik

Avaxtars’ı en canlı tutan unsur yenilikçi bir proje olması. Geçen 6 aya yakın zamanda buna hiç ara vermedik. Sürekli topluluğa yeni haberler verdik, gelişim sürecini şeffaf şekilde paylaştık, sitemizi uluslararası ödüllere sahip bir tasarımcı ile yeniledik, her geçen gün yeni bir bilgi paylaştık. Tüm gayretin ödülünü de topluyoruz. Bu ölçekte ve erken aşamadaki bir proje için yüz milyonlarca dolar büyüklüğe sahip Risk Sermayesi (Venture Capital) firmaları bizim kapımızı çalıyor.

Ders 5: “Yaptık tamam, sattık bitti” gibi bir düşünce ile proje yapacaksanız hiç yapmayın. Belki para kazanırsınız ama gece başınızı yastığa huzurlu koymak çok önemli.

home avaxtar

Diğer Dersler

Daha önce AirDrop konusunda BTCHaber’de detaylı bir makale yazmıştım. Bu yazının tamamlayıcısı olarak mutlaka okumanız gerektiğini düşünüyorum.

İşin hukuki boyutu çok önemli. Özellikle biz gerçek kimliklerimiz ile bu projeyi yapıyoruz bu sebeple sadece Türkiye değil tüm dünyadaki kanunları dikkate almanız gerekiyor. Biz değerli Avukat dostumuz Sima Baktaş’dan yardım aldık. Bazı şeyleri çözmek zor gibi görünebilir ama işin uzmanı ile görüşünce kesinlikle pek çok kapı açılıyor.

İşin uzmanı demişken bu süreçte bizlere verdiği değerli fikirleri ile Ava Labs ekibinden Aytunç Yıldızlı, teknik anlamda açmazlarımıza destek olan Enes Türk, dertlerimizi dinleyen dostlarımız, bizi destekleyen arkadaşlarımız ve elbette Avaxtars topluluğunun önemi de herhangi bir maddi değer ile ölçülemez.

Son Ders: Bir projenizin olması yetmez mutlaka onu destekleyecek bir ekosistem ağınızın olması lazım.

Şüphesiz ki elde ettiğimiz deneyimler ve aldığımız dersler bunlar ile sınırlı değil ancak artık kimsenin uzun yazılar okumaya sabrının olmadığı bir zamanda bu uzun makale ile sınırları yeterince zorlamış olabilirim. Affınızı rica ediyorum.

Unutmayın; bana ulaşmak hiç zor değil, sadece geri dönüşüm biraz zaman alabilir 😉

KaynakBTC Haber
Ahmet Usta lisans eğitimin İstanbul Teknik Üniversitesi Uzay Mühendisliği programında ve yüksek lisans eğitimini Yıldız Teknik Üniversitesi MBA programında tamamlamıştır. Profesyonel iş hayatına çeşitli dergilerde yazarak başlayan Usta, kariyeri boyunca farklı kurumlarda Bilgi Teknolojileri yöneticisi olarak görev almış aynı zamanda farklı yayınlarda düzenli olarak yazarlığa devam etmiştir. Infomag, Bloomberg Business Türkiye gibi saygın dergilerde teknoloji editörlüğü yapan Usta, farklı ölçeklerde dijital ve basılı medya kanallarının kurulması ve yönetilmesine liderlik etmiştir. . Usta, The Startup Owner’s Manual ve Identity is the New Money isimli kitapları Türkçe’ye çevirmiş, İngilizce Coopetition kavramını Türkçeye Rekaberlik karşılığı ile kazandırmıştır. Blockchain 101 kitabının eş yazarı olan Usta, aynı zamanda profesyonel bir konuşmacı ve eğitmendir.