Son zamanlarda ödemeleri ve bankacılık teknolojileri modernize etmek için kullanılmak istenen blokzinciri teknolojisine yönelik ilgi büyük. Ancak diğer teknolojilerde de olduğu gibi blokzinciri ancak kullanıcılarına güvenebiliyorsa güvenlidir.

Bir blokzincirinde, dijital veriler, bir grup bilgisayar aracılığıyla saklanır ve izlenir; veriler, zincir içindeki şifreleme ilkeleriyle güvence altına alınır ve bağlanır. Bu zincirin uç noktaları, potansiyel olarak kötü aktörlere karşı hassastır. Biyometrik kimlik doğrulama da tam bu noktada devreye girebilir.

Brezilya merkezli, kimlik doğrulama teknolojileri sağlayan Valid İş Geliştirme Direktörü Franco Zaro konuyla ilgili olarak: “Blokzinciri oldukça güvenli işlemler sağlar ve blokzinciri içinde olan her şey iyi bir şekilde tanımlanmıştır. Ancak savunmasız olduğu nokta, sürecin başında veya sonunda, bu işlemi kimin gerçekleştirdiğinden emin olma konusudur.” ifadelerini kullanıyor.

Valid’in devlet, kurumsal ve bireysel satış işlemlerinde biyometri ve blokzincirini birleştirmeye yönelik çalışmaları dikkat çekiyor. Bu çalışmalar güvenlik sağlayıcılarının ve dolandırıcılık uzmanlarının yıllardır söylediklerini pekiştiriyor; dijital çağda sahtekarlığın önüne geçmek için katmanlı güvenlik önlemleri alınmalı.

Genellikle parmak izi, yüz, ses veya iris tanıma olarak uygulanan biyometri, bir işlemi başlatan kişinin yetkilendirme adımında, olduklarını söyledikleri kişi olduğundan emin olmanıza yardımcı olur. Ancak biyometrik veri bilgilerinin depolanması da ileride sorun çıkartabilir. Bir veri ihlali tüm biyometrik verileri tehlikeye atabilir. Bu noktada da blokzincirini kullanmak verilerin daha güvenli depolanmasına yardımcı olacaktır. İki teknoloji birlikte çalıştığında birbirlerinin zayıflıklarının üstesinden gelebilirler.

Sahteciliği önleme adına halihazırda birçok geliştirmeler yapılıyor ve ödeme güvenliği için biyometrik doğrulama yöntemlerinin kullanımı artmaya devam ediyor. Buna karşın birçok banka, kurum ve perakendeci blokzinciri ve biyometrik doğrulama teknolojilerine girme konusunda tereddüt yaşıyor.

KaynakPaymentSource