Aralarında Santander, LiberBank, Bankia, Caixa Bank, ve BME’nin de bulunduğu 10 İspanyol  şirketi blokzinciri teknolojisini kullanarak kendi kendini yöneten bir dijital kimlik modeli geliştirmeyi planlıyor.

Dalion olarak adlandırılan proje konsept testini tamamladı. Bu test, ürünü Mayıs 2021’de canlı bir üretim ortamında kullanıma sunmak amacıyla ikinci bir geliştirme ve test aşamasına öncülük ediyor.

Kendi kendine yönetilen kimlik, kişisel verilerin ilgili şirketler tarafından desteklenen ve kendi mobil cihazlarında depolanan tek bir dijital kimlikte toplamalarını sağlar. Kullanıcılar, sıkıcı formlar doldurmaya gerek kalmadan verileri istedikleri zaman kiminle paylaşacaklarına karar verebilirler. Örnek verecek olursak; diğer kuruluşlar tarafından onaylanan veriler sadece birkaç tıklamayla araba kiralamak, sigorta yaptırmak veya kredi ayarlamak için kullanabilir.

Bireylerin kendi telefonlarında tutulacak kişisel verileri dilediği zaman paylaşacağı blokzinciri tabanlı çözüm; toplamda 600 kamu, özel sektör ve eğitim kurumu tarafından kurulan Alastria isimli konsorsiyum tarafından geliştirilen ID_Alastria isimli kullanıcı egemen (self sovereign) dijital kimlik modelini baz alıyor. Sistem, katılan kuruluşlar arasında kullanıcı kimliklerinin aktarımını işlemek için Ethereum ve Quorum blokzinciri altyapısını kullanıyor.

Mayıs 2021’de yaygınlaştırılması beklenen blokzinciri tabanlı çözümü geliştiren kurumlar arasında Santander, LiberBank, Bankia, Caixa gibi bankaların yanı sıra sigorta şirketleri MAPFRE ve Línea Directa ile enerji şirketi Repsol da yer alıyor.

Güney Kore’nin en büyük bankası blokzinciri tabanlı kimlikler kullanacak

KaynakFinextra