Güney Kore merkezli Shinhan Bank, blokzinciri tabanlı merkezi olmayan kimlik (DID) çözümünü uygulamaya başladığını duyurdu.

İlk olarak bunu çevrimiçi bankacılık işlemleri için oturum açmada kullanmak isteyen banka, ilerleyen dönemlerde müşteriyi tanıma ve daha fazlası için de kullanmayı hedefliyor.

Müşteriler, merkezi olmayan kimlik çözümü sayesinde Shinhan’ın mobil bankacılık uygulaması SOL’u kullanarak kişisel bilgilerini gönderebilir ve bu veriler şifrelenerek telefona kaydedilir. Shinhan bilgileri doğruladıktan sonra veriler müşteriler tarafından yeniden kullanılabilir. Kişisel veriler, kimlik doğrulama işlemi için kullanılan blokzincirinde depolanmaz.

Banka yakın bir gelecekte bu teknolojiyi müşterini tanı (KYC) işlemleri için de kullanmak istiyor. Eğer bir banka bilgileri doğruladıysa, bu veriler başka bir bankaya veya sigortacıya gönderilebilir ve alıcı yalnızca blokzinciri kullanarak kimliğin doğrulanmasını sağlayabilir. Bu da müşterilerin, birden fazla kuruluşla hantal tanımlama süreçleri yapmak zorunda olmadığı anlamına geliyor.

Shinhan Bank Ar-Ge Merkezi Müdürü Hyeon-ki Jang DID ile ilgili olarak: “Merkezi olmayan kimlik, gelecekte büyüyecek olan dijital kimlik ekosistemi için bir başlangıç ​​noktası olacak ve kişisel kimlik bilgilerinin yanı sıra verileri yönetmek ve işlem yapmak için de bir platforma dönüşebilecektir.” ifadelerini kullanıyor.

Shinhan, ICONLOOP girişimi tarafından başlatılan MyID Alliance’ın destekleyicilerinden birisi. Geçen yıl düzenleyici Finansal Hizmetler Komisyonu (FSC), MyID hizmetini kendi sandbox’ıne eklemişti. Birliğin şu adan Samsung Finance dahil 77 üyesi bulunuyor. Bununla birlikte Shinhan, şu anda 1 milyondan fazla kullanıcısı olan ve üç büyük telekom şirketi tarafından kurulan Initial DID Alliance’ın bir parçası. Ayrıca DID Alliance’ın kurucu ortakları arasında da yer alıyor.

Merkezi olmayan kimlik çözümleri şirket için operasyonlar ve çevrimiçi bankacılık hizmetleri gibi alanlarda kullanılsa da sağlık sektörü için de önemli çözümler sunma potansiyeline sahip. Özellikle pandeminin yayılmaması adına COVID-19 temas takibi yapan uygulamalar merkeziyetsiz kimlikler kullanarak bu süreçi kolay ve güvenli hale getirebilir.

Kimlik doğrulama ve sağlık kaydı çözümü bir araya geliyor

KaynakLedgerInsights