Salgının dijital dönüşümü beklenmeyen bir ekilde hızlandırmasıyla birlikte kişisel verilerimizin kullanım biçiminde bir devrimle karşı karşıya kaldığımız açık. Hızlı bir şekilde dijitalleşmenin ortasında mahremiyetin korunmasını da göz ardı edemeyiz.

2021’in başında, Hong Kong hükümeti, vatandaşların 20’den fazla farklı kamu hizmetine erişim sağlamasına onlana tanıyan yeni bir biyometrik akıllı telefon uygulaması başlattı. İAM Smart olarak adlandırılan uygulama, konut sakinlerinin kimliklerini kanıtlamak ve doğrulamak için hepsi bir arada bir araçtan yararlanmalarına, devlet ve ticari işlemleri çevrimiçi olarak yürütmelerine olanak tanıyor. Sunulan hizmetler arasında seçmen kaydı, vergi ödemeleri ve COVID-19 aşı rezervasyonlarını bulunuyor.

Bununla birlikte dijital kimlik çözümleri, geçmişte kişisel veriler üzerinde gizlilik ve vesayet ile ilgili endişeleri de gündeme getirdi. Söz konusu verinin sahibi, nihai olarak kullanımı üzerinde egemenliğe ve özerkliğe sahip olmalı. Hong Kong’un yaptığı gibi uygulamalar devlet tarafından yönetilen çözümler olduğunda bu durum zor olabilir. Bu endişelere yanıt olarak, gizlilik ve teknoloji arasındaki bu dengeyi açmanın anahtarı kurumsal blokzincirinde yatıyor.

COVID-19 salgını sırasında dijital kimlik

Salgının ilk dalgası sırasında, virüsün yayılmasını izlemek için devlet öncülüğündeki dijital kimlik çözümlerinde büyük bir artış gördük. Norveç, Avrupa’da ulusal bir COVID-19 temas izleme uygulamasını başlatan ilk ülkelerden biriydi, ancak ülkenin veri koruma yetkilisinin, yazılımın kullanıcı gizliliğine orantısız bir tehdit oluşturduğuna dair endişelerini dile getirmesinin ardından uygulamanın kullanımı kısa süre sonra askıya alındı.

Singapur’da TraceTogether uygulaması, virüse maruz kalma olasılığını izlemek için geçen yıl Mart ayında piyasaya sürülmüştü. Ülke bunu bir adım daha ileri götürdü ve 2020’nin sonunda ulusal dijital check-in sisteminin kullanımını zorunlu kıldı.

Bu projelerin, sağlığımız ve konumumuzla ilgili hassas kişisel verilerin hükümetler ve özel teknoloji şirketleriyle paylaşılma şekli üzerinde büyük etkileri var. Bir hükümetin temel düşüncesi elbette vatandaşlarının sağlığını korumak olsa da, uygun teknoloji kullanılırsa kişisel verilerimizin kontrolünü kaybetmemiz için hiçbir neden yoktur. Bu endişe, Hollanda’nın COVID-19 takip ve izleme programından binlerce kişinin kişisel bilgilerinin online satışa sunulmasıyla daha da arttı.

Merkezi olmayan bir kimlik çözümü

Blockchain, bu merkezi dijital veri tabanlarına uygulanabilir bir alternatif sağlayabilir. Böyle bir teknoloji, hükümetler, sağlık kurumları ve dijital kimlik çözümleri oluşturan teknoloji firmaları tarafından dikkate alınmalı. Uygun şekilde geliştirilirse blokzinciri tabanlı bir uygulama, değişmez, merkezi olmayan bir defter ile veri gizliliği sağlamlığını artırabilir.

Blockchain ile kullanıcılar kimliklerinin, konumlarının ve sağlık bilgilerinin hangi öğelerinin paylaşılacağını kontrol edebilir ve kullanıcı tıbbi kayıtlar gibi verilerini uygun gördükleri şekilde saklayabilir.

Merkezi olmayan tanımlayıcılar

Bu kavramı bir adım daha ileri götürürsek, kullanıcının verilerinin blok zincirinde saklanmasına bile gerek kalmayabilir, bu nedenle GDPR gibi veri gizliliği düzenlemeleriyle olan çatışmaları ortadan kaldırır. Bu kavramı bir adım daha ileri götürürsek, kullanıcının verilerinin blokzincirinde saklanmasına bile gerek kalmayabilir, bu nedenle GDPR gibi veri gizliliği düzenlemeleriyle olan çatışmaları ortadan kaldırır.

Ayrıca, merkezi olmayan tanımlayıcılar, verileri doğrudan tanımlayıcılardan ayırabilir, böylece ayrı tutulan ek bilgiler olmadan belirli bir kişiye bağlantı mümkün olmaz. Korelasyon, yalnızca kullanıcının tam erişim sağladığı taraflarca yapılabilirken, anonim verilerin gerektiğinde, örneğin bir ülke veya kasabadaki toplam COVID-19 aşı sayısının izlenmesinde kullanılmasına izin verir.

Merkezi olmayan tanımlayıcılar, blokzinciri alanındaki kimlik ve veri yönetimi alanındaki bir dizi heyecan verici yeni teknolojinin yalnızca bir örneğidir. Ve bu teknolojiler varsayımsal değil, bugün varlar ve birçok durumda dünya çapında kurumlar tarafından birçok farklı endüstride zaten kullanılıyor. Uygun şekilde geliştirilirse, blok zinciri tabanlı merkezi olmayan bir defter, bireylerin dijital ayak izlerini güvenli ve sürdürülebilir bir şekilde kontrol etmelerini sağlayabilir.


Ivar Wiersma’nın BiometricUpdate.com’daki yazısından özetlenmiştir.

KaynakBiometricUpdate