Bankalararası Kart Merkezi (BKM), bulut teknolojileri alanında heyecan verici ödüllerden biri olan IDC Multi Cloud’da Belgem.io uygulamasıyla “En İyi Buluta Geçiş projesi: Veri Merkezi Bulut Eklentileri” ödülüne sahip oldu.

BKM’nin hayata dokunacak örnek bir projeye öncülük etme motivasyonu ile Microsoft işbirliğiyle sunduğu projenin detaylarına iniyoruz.

BKM’nin faaliyetleri, ödeme sistemleri içerisinde nakit kullanımı gerekmeksizin her türlü ödemeyi, para transferini sağlayan veya destekleyen sistem, platform ve altyapıları oluşturmak, işletmek ve geliştirmek üzerine kurulu. Bu kapsamda BKM, üyesi olan banka ve finans kuruluşlarının çalışanlarına, BayBayNakit Akademi isimli eğitim platformu aracılığıyla kartlı ödemeler özelinde farklı kategorilerde eğitimler vermekte. Katılımcıların eğitim sonunda aldıkları sertifikaların özel bir Ethereum blok zincirinde saklanması, görüntülenmesi ve paylaşılması için tasarlanan Belgem.io uygulaması için BKM, ingilizcesi “blockchain” olan blok zinciri platformu olarak Azure bulut platformunda yer alan Ethereum Proof-of-Authority Consortium çözümünü tercih etti.

İki temel tercih nedeni

Bu ürün içerisinde bulunan Proof-of-Authority mutabakat algoritması, BKM için yeni bir deneyim olmakla beraber ortalama 2-4 saniyelik blok üretme performansıyla kullanım senaryolarına yönelik talepleri karşıladı. Üstelik Ethereum Proof-of-Authority Consortium, içerisinde %51 çoğunluk şartını gözeten oylama ekranlarıyla kurumlar arası yönetişimi de sağlayan bir ürün.

Uygulamada Ethereum, akıllı sözleşmeler, Proof-of-Authority mutabakat algoritması, kurumlar arası yönetişim uygulaması gibi kavramların test edilmesi temel amaçlar arasındaydı.

BKM Express uygulamasıyla oluşturulan QR kodu okutarak yapılan 1 TL bağış karşılığında doğrulanmış ad, soyadı ve T.C. kimlik numarası bilgileri Belgem.io’ya aktarılarak kimlik verilerinin doğrulanması yapılıyor. Uygulama aracılığıyla eğitim kurumları tarafından kişiye özel tanımlanan sertifikalar, özel bir Quorum blok zinciri üzerinde güvenle saklanıyor. Asimetrik kriptografi ile doğrulanabilen bu dijital sertifikaları kişiler özgeçmişine ve LinkedIn profiline ekleyebilirken, istediği kişi ve kurumla paylaşabilmekte. Eğitim sertifikaları Belgem.io ile güven içinde saklanırken iş dünyası için de alınan sertifikalar özelinde büyük bir onaylama ve takip gereksinimini karşılayan örnek bir projede saklanmış oluyor.

Bir blok zinciri uygulamasına neden ihtiyaç duyulur?

Kurumlardan eğitim alan bireylerin eğitim sonucunda aldıkları fiziksel sertifikaların günümüz dijital dünyasında birçok dezavantajı bulunuyor. Bireyler tarafından muhafaza edilmesi güç olan bu sertifikalar, birden çok kaynak tarafından sağlanıyor ve ciddi bir operasyonel maliyet doğuruyor. Buna ek olarak fiziksel sertifikalar kolaylıkla taklit edilebildiği için hem bireyler hem de kurumlar ciddi bir sahtecilik riski barındırıyor. Bir güven makinası olan blockchain teknolojisi Belgem.io’nun kullanım senaryosu için hem kurumların hem bireylerin hem de sertifikaların doğrulanabildiği, güvenli saklanabildiği dijital bir fırsat olarak değerlendirildi.

Kasım 2018’de hayata geçirilen Belgem.io üzerinden bugün BayBayNakit Akdemi, Fintech Istanbul, Blockchain Türkiye Platformu (BCTR) ve TÜSAYDER gibi platformlar ve dernekler, düzenledikleri eğitimlere ve etkinliklere katılanlara sertifikalarını veriyor. Bu kurumlar, Belgem.io üzerinden bugüne kadar 200’den fazla blok zinciri tabanlı dijital sertifika verdi ve vermeye devam ediyorlar. Belgem.io sayesinde eğitim kurumları tarafından verilen her bir sertifika kendisine özel bir bağlantı ile blok zinciri üzerinde depolanarak LinkedIn ve Twitter gibi dijital mecralarda da paylaşılabilir hale geldi.

BKM dijital dönüşümüne tüm hızıyla devam ederken bu kez de “Herkes için Blockchain” dedi

Şimdi de proje öncesi sürece kısaca göz atalım. BayBayNakit Akademi, BKM üyelerine verdiği eğitimler sonucunda her katılımcıya ıslak imzalı sertifikalar vermekteydi. Bu geleneksel süreç, eğitim kurumları için operasyonel maliyet, katılımcılar için sertifikaların muhafaza edilmesi ve kâğıt tüketiminin artması gibi pek çok sıkıntılar yaratıyordu. BKM’nin Belgem.io kullanım senaryosu eğitim kurumları ve kullanıcılar için verimsiz olan bu süreci dijital dünyaya aktarmak üzerine kurgulandı. Blok zinciri üzerine kaydedilen sertifikalar için üretilen linkler, pratik biçimde paylaşılabiliyor ve sertifikanın doğruluğu ispatlanabiliyor.

Ethereum Proof-of-Authority Consortium özel blok zinciri yapısı; madencilik gerektirmeyen mutabakat algoritması, yönetişim ekranı ve yüksek performansıyla kullanım senaryoları için en uygun ürünlerden biri oldu. Testlerde blok zinciri konseptlerini geliştiren BKM, Ethereum Proof-of-Authority Consortium geliştiricilerine isteklerde ve geri bildirimlerde bulundu. Böylece “Herkes için Blockchain” mottosuyla çıktıkları bu yolda, son kullanıcı için çok daha iyi bir blok zinciri tecrübesi geniş bir ekiple hayata geçirilmiş oldu.

BKM öncü projesi Belgem.io için Azure Blockchain Service’i seçti

BKM yeni teknolojileri takip eden, denemeler yapan bir kurum. Blok zinciri ile 2012’de tanıştıktan sonra bu teknolojiyi daha yakından tanımak için 2016 yılında ilk projelerini farklı bir protokolle hayata geçirmiş, ancak diğer protokolleri de deneyerek teknolojinin potansiyelini keşfetmek istediler.

Azure Blockchain Service, blok zinciri ağlarının ölçeğe uygun şekilde oluşturulmasını, yönetilmesini ve genişletilmesini sağlayan bir bulut hizmeti. Sağladığı modüler yönetişim öğeleri ve geliştirici araçlarıyla iş mantığı ve uygulama özelleştirmeyi kolaylaştırıyor.

Azure Blockchain ile

  • Birkaç tıklamayla tam olarak yönetilen blok zinciri ağları dağıtılabilir,
  • Yerleşik idare ve kodsuz konsorsiyum yönetimi ile ölçeğe uygun olarak yönetilebilir
  • Uygulama mantığına odaklanmak için blok zinciri ağının yükü boşaltılabilir,
  • Tercih edilen geliştirici araçlarıyla ve güven kullanılan uygulamalarla blok zinciri uygulamaları oluşturulabilir.

Dijital belge platformunun getirdiği avantajlarla tanışın!

Özellikle sektörde bu teknolojilerin gelişiminde öncü olmak, blok zinciri projelerini kişilerin kullanımına sunabilmek ve tanıtabilmek anlamında sektöre ciddi anlamda katkı sağlayan bir proje Belgem.io.

Çeşitli kullanıcı durumları değerlendirildikten sonra sertifika onaylama ve takip konusunda özellikle kurumların İK departmanlarının büyük fayda sağlayacağı görüldükten sonra hayata geçirildi. Blok zinciri ile tek bir kurumun otoritesinden çok aslında o gruptaki paydaşların birlikte onay verdiği bir altyapıya da sahip olunuyor.

Burada en önemli unsurlardan biri güven. Kurumlar arasındaki güven ortamının sağlamlaşması için blok zinciri tüm dünyada tercih edilen bir platform; üstelik bunu bulut servisleriyle hızlandırılmış bir kullanıcı deneyimi takip ediyor. Böylece bir kurumun onaylayamadığı eğitim sertifikaları için de kurumlar arası bir bağlantı kurulabiliyor.

Dolayısıyla bu sistem ile

  1. Alınan sertifikanın global ölçekte onaylandığına ve değiştirilemeyeceğine dair bir bilgi saklanıyor.
  2. İlgili eğitim kurumlarına ve buradaki sertifikaları değerlendirecek kurumlara açılarak görünürlük kazanıyor.

Bu noktada kurumların işe alımlarını yapan insan kaynakları departmanları için, gerekli eğitimlerin alınıp alınmadığını kontrol edecek bir yapıya sahip oluyor. Bu sertifikalar, dijital olarak doğrulanmış şekilde burada sunuluyor.

BayBayNakit Akademi, Fintech Istanbul, Blockchain Türkiye Platformu (BCTR) ve TÜSAYDER’den oluşan konsorsiyumun genişletilmesi ve Belgem.io’nun daha fazla kurum tarafından kullanılması planlanırken, kurum sayısının artmasıyla kullanıcılar, tüm sertifikalarına tek bir kaynaktan erişebilecekler. Buna ek olarak sertifika verme sürecinin dijitalleşmesi, fiziksel doküman ihtiyacını da ortadan kaldırarak, operasyonel verimlilik sağlayacaktır.

Türkiye’de bir ilki gerçekleştiren BKM’yi izlemeye devam edin

BKM bu projeyle teknoloji alanında kendisini geliştirirken Türkiye’de benzeri olmayan bir sistemle ülkeye katkı sağlayacak gerçek bir pilot ürün de ortaya koydu.

Bu tür örnek projeler tüm dünyada dijital doküman ve dijital bilgi anlamında otorite sağlayan ürünler oluyor. BKM’nin teknoloji vizyonu ve öncü kimliği ile Türkiye’nin dijitalleşme hamlesine katkıları devam ediyor.

Yeni teknolojileri kullanmakta bankacılık sektörünün öncü kurumlardan biri olan BKM, sektöre yön verme misyonuna yapay zeka alanındaki çalışmalarla devam ediyor. Bankacılık ve teknolojiyi anahtar kelimeler olarak takibe alanlar BKM’yi izlemeye devam etmeli.


Microsoft