Teknoloji şirketleri yıllarca güvenli ve merkezi olmayan kimlik sistemleri geliştirmek için blokzinciri teknolojisini ön plana çıkardı. Amaç, gerçek belgeleri veya ayrıntıları kendileri tutmadan resmi verilerle ilgili bilgileri depolayabilecek bir platform oluşturmaktı. Bu zihniyetin liderlerinden biri olan Microsoft şu anda merkezi olmayan dijital kimlik vizyonuna yönelik somut bir adım atıyor.

Ignite konferansında şirket, bu baharda “Azure Active Directory doğrulanabilir kimlik bilgilerinin” genel bir ön izlemesini başlatacağını duyurdu. Platformu bir dijital cüzdan gibi düşünebiliriz ancak kredi kartları için değil, tanımlayıcılar için.

Microsoft platformun kullanımına üniversite transkriptleri, diplomalar ve profesyonel kimlik bilgileri gibi şeylerle başlıyor ve bunları iki faktörlü doğrulama ile birlikte Microsoft Authenticator uygulamasına eklemenize izin veriyor. Platform hali hazırda Tokyo’daki Keio Üniversitesi, Belçika’daki Flanders bölgesi yönetimi ve Birleşik Krallık Ulusal Sağlık Servisi ile test ediliyor.

Microsoft’un bulut ve kurumsal kimlik bölümünden sorumlu kurumsal başkan yardımcısı Joy Chik konuyla ilgili olarak: “Merkezi olmayan bir tanımlayıcınız varsa, örneğin, okula nerede gittiğinizi doğrulayabilirim ve tüm bilgileri bana göndermenize ihtiyacım yok. Tek ihtiyacım olan o dijital kimlik bilgisini almak ve zaten doğrulandığı için ona güvenebilirim.” ifadelerini kullanıyor.

Microsoft önümüzdeki haftalarda kurumların, kimlik bilgileri yayınlayan ve isteyen uygulamalar oluşturmaya başlamak için kullanabilecekleri bir yazılım geliştirme kiti yayınlayacak. Şirket, uzun vadede sistemin bir daire kiralamaktan belgesiz mülteciler için kimlik oluşturmaya kadar tüm dünyada kullanılabileceğini umuyor.

Sürdürülebilir dijital kimlik çözümleri için blokzinciri vaadi

KaynakWired