Sonuca ulaşamayan Ar-Ge projeleri ve patent portföyleri, fikri mülkiyet alanında inovasyonu kısıtlıyor. Blockchain ile sağlanacak şeffaflık ve erişilebilirlik, daha fazla icadın 21. yüzyıla yetişmesine zemin hazırlayabilir.

Patent başvuru sürecinin mevcut bileşenleri, küçük şirketlerin inovasyonunu güvence altına almasını neredeyse imkansız hale getiriyor. Patent başvuruları başlı başına bir maliyet oluşturuyor, sadece başvurduğunuz icadın yeni ve özgün olduğunu doğrulamak bile ciddi bütçeler gerektiriyor. Dahası, aylarca üzerinde çalışılan projelerin aslında daha önce alınmış patentler çıkması da kaygı verici oranda yaygın. Facebook ve Google gibi dev şirketler, sahip oldukları “patent tarlaları” sayesinde bu durumdan neredeyse hiç etkilenmezken, KOBİ’lerin fikri mülkiyet sahasındaki varlıkları sıfıra yaklaşıyor.

NullTX’te yer alan makalede, akıllı bir indeksleme teknolojisinin fikirlere verilen değeri artırmak için iyi bir başlangıç olacağı belirtiliyor. Her ölçekte şirket için mevcut patentler üzerinde arama yapılabilecek erişimin sağlanması, maliyet sınırlarını ortadan kaldıracaktır. Makine öğrenimi üzerine çalışan Loci adlı girişim, bu alanda yapılabileceklere yoğunlaşıyor. Bu yeni konseptle girişimciler bugüne kadar araştırması yapılmış patentleri görüntülemekle kalmıyor, aynı zamanda Ar-Ge trendleri üzerinden gelecekte inovasyon için öne çıkacak alanları öngörebilecek bir servise sahip olacaklar. Bireysel mucitlerin ezber bozan icatlar için tek ihtiyacı bu olabilir.

Loci açık bir kayıt veritabanı üzerinde indeksleme işini kotarabilirse, sıra bir diğer teknoloji girişimi olan Lexit’e geliyor: Fikri mülkiyetin şirketlere ait birer varlık ya da işin bütünü olarak alınıp satılması için bir platform kurulacak. Loci ve Lexit, “fikri mülkiyetin eBay’i” olarak tanımlanan Blockchain tabanlı bu online pazar alanını gerçeğe dönüştürmek için iş birliği yaptıklarını duyurdu.

Telif hakları ve patent kanunları yazılım geliştirme alanındaki hızlı büyümeye ayak uyduramadığı için, Blockchain’in burada getireceği çözüm özellikle teknoloji sektörü için büyük önem taşıyor. Telif haklarının token’leştirilmesiyle birlikte Blockchain üzerinde kayıt altına alınan işlemlerin tümü şeffaf, müdahale edilemez ve güvenli hale geleceği için bahsi geçen sorunlar büyük oranda çözülecektir. Sistemin başarılı olması ve geniş ölçekte benimsenmesi, Ar-Ge ve inovasyon dünyasına barış ve huzur getirecektir.