Yapay zeka, büyük veri, nesnelerin interneti ve bulut bilişim derken teknolojik bir devrime doğru gidiyoruz. Blockchain de bu devrimin bir parçası olarak hayatımızdaki yerini yavaş yavaş alıyor.
İnsan Kaynakları disiplini de bu devrimden nasibini alan alanlardan biri. Çeşitli teknolojilerin yanı sıra son yıllarda blockchain’in de insan kaynaklarına nasıl bir fayda sunulacağına dair ciddi kafa yorulmaya başlandı. Kripto para birimlerinin temeli olan bu teknolojinin sunduğu potansiyel birçok sektörde olduğu gibi insan kaynaklarını da daha etkin bir hale getirebilir.
İşe alımlarda blockchain teknolojisinin kullanıldığı örnekleri yavaş yavaş görmeye başlıyoruz. Doğrulama, CV görüntüleme, mülakat ve yerleştirme gibi konularda bu teknoloji her iki tarafa da ciddi kolaylıklar sunabiliyor. Özellikle blockchain teknolojinin aracıları ortadan kaldıran yapısı maliyet açısından işletmelere büyük rahatlık sağlıyor.
Bockchain’in İK alanına birçok etkisi bulunuyor, ancak entegre edilebilecek kilit alanlar olarak şunlar gösteriliyor:
Geçmiş doğrulama: Blockchain’in doğrulama sürecine dahil edilmesi, istihdam geçmişi, nitelikler, kimlik kanıtları ve maaş bilgileri gibi güvenli bilgilerin sağlanmasına yardımcı oluyor. Veriler doğrulandıktan ve deftere eklendikten sonra değiştirilemiyor. Buna karşın sisteme daha fazla veri eklenebiliyor.
Kolay yerleştirme: Adres kanıtı, önceki istihdam kayıtları ve diğer bilgiler gibi blockchain teknolojisini kullanarak aday bilgileri doğrulandıktan sonra işe alan kişi, adayı işe alma sürecini kolaylaştırarak dokümantasyon süreci olmadan inceleyebilir.
Bordro: Uluslararası çalışanlar için bordro süreci blockchain ile daha rahat hale geliyor. Başka bir ülkeye para transfer süreci zorlu bir süreç olabiliyor ve çoğu kuruluş bu işlem için bir aracıya ihtiyaç duyuyor. Blockchain aracıyı ortadan kaldırır ve işlemi kolaylaştırır.