Son 10 yılda blockchain teknolojisine yönelik farkındalığın büyük oradan arttığını söyleyebiliriz. Bu ilginin artmasına kripto para birimlerinin yükselişi sebep olsa da firmalar blockchain’in sadece kripto para birimlerinden ibaret olmadığının gayet farkında.

Blockchain teknolojisi birçok sektöre farklı şekillerde yenilikler sunuyor. Bu yıkıcı teknolojiyi mevcut sistemlerine entegre etmek isteyen firmalar son yıllarda büyük bir sermaye ve çaba harcayarak blockchain’i benimsemeye çalışıyor. Genelde finans sektörüyle sık sık anılan blockchain teknolojisinin sağladığı faydalar bu sektörler sınırlı değil.

Robosoftin, daha iyi bir müşteri deneyimi için de firmaların dikkatini çeken blockchain teknolojisinin, bazı sektörlerde sunduğu faydaları örneklerle kısaca açıklamış.

Perakende

Blockchain hediye kartları ve sadakat programları sunan perakendecilere bu sistemleri daha ucuz ve daha güvenli hale getirme konusunda yardımcı oluyor. Örnek verecek olursak First Data’nın sahip olduğu hediye kartlarını almak, göndermek ve kullanmak için çevrimiçi bir platform olan Gyft, blok zincirinde binlerce küçük işletme adına hediye kartını işlemek için blockchain altyapı sunan Chain ile ortaklık kurdu.

Seyahat

Singapur Havayolları, müşterileri için sık sık seyahat edenlerin biriken millerini kripto para birimine çevirmeyi sağlayan blockchain cüzdanı KrisPay’i sunuyor. Bu cüzdan sayesinde yolcular biriken millerini oteller, marketler, benzin istasyonları ve diğer ortak satıcılarda harcayabiliyorlar.

Lojistik

Yük taşımak farklı önceliklere sahip ve farklı tarafları içeren oldukça karmaşık bir süreçtir. IoT özellikle bir blockchain ise sistem içerisinde hareket eden nakliye konteynırlarının sıcaklıklarını, pozisyonları ve varış zamanlarını saklayabiliyor. Değiştirilemeyen blockchain işlemleri tüm tarafların verilere güvenebilmelerini, ürünü hızlı ve verimli bir şekilde taşımak için harekete geçmelerini sağlar.

Bankacılık

Bankacılık sistemlerinin büyük çoğunluğu merkezi bir veri tabanına dayanıyor. Bu da tüm bilgiler tek bir yerde depolandığı için onları saldırılara daha açık bir hale getiriyor. Birçok bankacılık sisteminin eski olduğunu da hesaba katarsak sistemlerin yeni saldırı biçimlerine karşı daha savunmasız olduğunu da söyleyebiliriz.

Blockchain teknolojisi üzerine kurulu bankacılık sistemleri sayesinde ise dolandırıcılık ve veri hırsızlığı riskleri azaltılabilir çünkü dağıtık defter teknolojisi bir işlemdeki her bir veriyi şifreler ve doğrular.

Otomobil Endüstrisi

Volkswagen AG, dağıtık defter teknolojisi için üç somut potansiyel uygulamayı test ediyor: kilometre saat sistemi, arabaları bilgisayar korsanlarından korumak ve elektrik şarj istasyonlarının tedarikçileri ve müşterileri arasındaki iş bağlantılarını kolaylaştırmak.

Sağlık

Sağlık ve ilaç sektörü de blockchain teknolojisin potansiyelinden faydalanabilir. Özellikle sağlık hizmetlerinde üçü ana konu üzerindeki zorluklar çözümleye çalışıyor: Veri toplama, Veri erişilebilirliği ve veri gizliliği.

Sağlık sektörü için büyük bir problem olan sahte ilaçlar da blockchain teknolojisinin getirdiği izlenebilirlik ve doğrulama özellikleri sayesinde bir problem olmaktan çıkabilir. Birçok ilaç firması sağlık için büyük bir tehdit haline gelen sahte ilaç sorununu çözmek için blockchain tabanlı bir izleme platformu kurulması için adım atıyor. Geçtiğimiz günlerde Pfizer ve Biogen’in böyle bir projeye önderlik ettiğini duyurmuştuk.

Yukarıda örneği verilenler dışında da birçok farklı sektöre çeşitli faydası dokunan blockchain teknolojisinin ilerleyen yıllarda hayatımızı derinden etkileyeceğine şüphe yok.

Şimdilik blockchain teknolojisinin önündeki en büyük engel ana akım tarafından yeterince benimsenmemesi olarak görünüyor. Birçok firma ve eğitim kuruluşu bu sorunu gidermek ve blockchain teknolojisinin benimsenmesini artırmak için çeşitli atölyeler ve eğitimler düzenliyor. Bu etkinliklerde blockchain teknolojisinin ne olduğu, nasıl çalıştığı ve nasıl uygulanabileceğine dair örnekler gösterilerek teknolojinin anlaşılması ve bu alanda çalışacak iş gücünün oluşturulması isteniyor.

Teknoloji yeteri kadar anlaşıldığında ve somut uygulamalar ana akımın kullanıma kadar eriştiğinde blockchain teknolojisi hayatımıza büyük değişiklikler getirecek.