Blokzinciri hızla son yıllardaki en önemli teknolojik gelişmelerden biri haline geliyor. Bu “şeffaf, dağıtık defter” konsepti kullanıcılar arasında anonim, eşler arası işlemleri mümkün kılıyor ve kripto para birimi devrimi için de bir temel oluşturuyor.

Küresel blokzinciri pazarının şu anda yaklaşık 1.2 milyar dolar değerinde olduğu tahmin ediliyor. Uzmanlar 2025 yılında bu pazarın 57 milyar dolar değerine ulaşacağını öngörüyor.

Hal böyle olunca da gerek işletmeler gerekse yazılım geliştiriceleri blokzincir teknolojisinin bu potansiyelinden sonuna kadar faydalanmak istiyor. Peki blokzincir uygulamaları geliştirmek ve üzerinde çalışmalar yapmak için en ideal programlama dilleri hangisi?

JavaScript

GitHub’ın yayınladığı araştırmaya göre JavaScript geliştiriciler arasında en popüler programlama dili olma unvanını koruyor. Web sitelerinin yüzde 95’inde bir şekilde kullanılan bu dil, sadece web geliştirme konusunda değil blokzincir geliştirme konusunda da oldukça esnek çözümler sunuyor.

JavaScript’in blokzincir geliştiricileri için uygun bir programlama dili olmasının ana sebeplerinden birisi asenkron kodu işleme biçimi. Bu blokzinciri için oldukça önemli. Binlerce hatta milyonlarca işlemin gerçekleştiği bir ağda asenkron ve paralel programlama bir programın aynı anda birden fazla işlemi tamamlanasını sağlar. Standart, eş zamanlı programlama ise bu kadar büyük bir hacmi kaldıramaz.

C++

C++ teknoloji sektöründeki en popüler programlama dillerinden biri olmaya devam ediyor ve blokzincir sektöründe de ağırlığını hissettirecek. Nesne yönelimli programlama dili blokzincir için oldukça uygun çünkü kapsülleme, soyutlama, poliformizm ve verilerin gizlenmesi için blokzinciri gibi aynı prensipleri kullanır.

C++ bellek kontrolü nedeniyle de blokzinciri için uygun bir programlama dili haline geliyor. Dil bu özelliği sayesinde her ağ düğümünün ayrı ayrı blokları kabul etmesini veya reddetmesini sağlayarak blokların güvenli kalmasına ve çok sayıda kaynak isteğinin yönetilmesine yardımcı olur.

Solidity

Solidity, Ethereum geliştiricileri tarafından yaygın olarak kullanılan akıllı sözleşme ve blokzinciri geliştirme dilidir. Etki alanına özgü dil, yüksek kaliteli, merkezi olmayan uygulamalar oluşturmak için JavaScript ile aynı ilkelerin ve söz diziminin çoğunu kullanır.

Geliştiriciler Solidity’yi tercih ediyor çünkü onların en düşük seviyedeki makinede bile derlenebilecek ikinci en popüler kripto para birimi olan Ethereum blokzinciri ağı için yüksek seviye kod yazmalarını sağlıyor. Ayrıca, bireylerin işletmeler arasında akıllı sözleşmeler oluşturmaları için Ethereum dijital işlem defteri kullanmalarına da olanak tanıyor.

Solidity şu anda Ethereum, Ethereum Classic, Tendermint ve Counterparty gibi çeşitli blokzincir platformlarında mevcut. Ticari sözleşmeler, açık artırmalar, kitle fonlaması dahil olmak üzere çeşitli uygulamalar için kullanılıyor.

Simplicity

Simlicity, 2017 yılının Kasım ayında yayımlanan ve özellikle akıllı sözleşmeler ve blokzinciri geliştirme için tasarlanmış yepyeni bir programlama dilidir.

Dil, üretkenliği artırmak ve geliştiricilerin dikkatini dağıtmamak için mühendislerden gelen düşük seviyeli mantıksal bileşenleri gizler. Bu da dilin toplumda hızla popüler olmasının bir nedeni.

C++ gibi Simplicity de hataları ve veri değişikliklerini önlemek için blokzinciri ile aynı prensipleri kullanan nesne yönelimli bir dildir.

Dilin yaratıcısı Blockstream, dili ve yeteneklerini genişletmeye devam ediyor. Geliştiriciler, dilin Bitcoin’e dahil edildikten ve özellikleri tamamlandıktan sonra, Simplicity’nin 2020 ortalarına doğru daha fazla uygulamada kullanıldığını görmeyi bekliyorlar.