Unstoppable Domains’in son ürünü blokzinciri tabanlı Google Chrome uzantısı, kullanıcıların sansüre dayanaklı web siteleri oluşturmasına ve bu sitelere göz atmasına olanak tanıyor. 

İlk önce blokzinciri alan adları, ardından kendi tarayıcısını oluşturan Unstoppable Domains, şimdi de merkezi olmayan web’e erişimi kolaylaştırmak istiyor. Tim Draper destekli firma, geçtiğimiz günlerde kullanıcıların Ethereum blokzincirinde oluşturulmuş “sansürlenemez” web sitelerine göz atmalarına olanak tanıyan Google Chrome uzantısını duyurdu.

Unstoppable Domains Kurucu Ortağı Brad Kam konuyla ilgili olarak: “Merkezi olmayan web siteleri, sansüre karşı direnç sağladıkları için oldukça önemlidir. Bu sistem GoDaddy gibi bir alan adı kayıt şirketi veya Amazon Web Services gibi bir barındırma şirketinin 5 dakikadan kısa bir sürede bir erişilemez hale getirebileceği geleneksel bir web sitesinden tamamen farklıdır.” ifadelerini kullanıyor.

Kam’a göre bu, kullanıcıların Chrome gibi geleneksel tarayıcıların çapraz işlevlerini kullanmalarına izin veren ilk adım, tabii merkezi olmayan web ile gelen farklı avantajlarla. Peki Unstoppable’ın kendi tarayıcısı varken neden Chrome uzantısını indirelim? Kam, olağan bir şekilde, birçok isanın Chrome kullandığını söyleyerek bu soruya cevap veriyor: “Merkezi olmayan web’in geleneksel web kadar kolay kullanılmasını istiyoruz ve bu, merkezi olmayan web’de arama yapmak için mümkün olduğunca çok fırsata ve araca ihtiyacınız olduğu anlamına geliyor.

Şirkete göre, merkezi olmayan alan adları hiçbir aracı tarafından saklanamıyor. Bu nedenle hiçbir şirket, hükümet ya da başka bir grup, sahibi olmadığı sürece o web sitesini kapatamıyor. Diğer bir özellik ise bu alan adlarının ödeme ağ geçidi olarak da kullanılabilmesi. Tüm bunların yanı sıra merkezi olmayan alan adlarını her yıl yenilemek için ödeme yapmanız gerekmiyor. Kullanıcı bir kere alan adına sahip olmak için ödeme yaptığında sonsuza kadar bir daha ödeme yapmasına gerek kalmıyor.

“Dijital feodalizmden kurtuluşun yolu blokzinciri”

KaynakDecrypt