Haberleşme Bakanlığı ülkeye getirisinin 25 milyon dolar olacağı tahmin edilen blokzincir tanıtım projesini anlatan bir doküman yayınladı. Bahsi geçen getiri, sahte ürünlere karşı mücadele ve maliyet tasarruflarından elde edilecek.
Belgeye göre, “toplam yatırımlar 23.1 milyon ruble (360.000 $) olacak. Özel yatırımcılardan ise 50.17 milyon ruble (780.000 $) tutarında fon toplanması bekleniyor”.
Blokzincir projesinin piyasaya sürülmesiyle, sahte ilaç sektörünün zayıflatılması, kişisel tıbbi verilerin depolanmasının ve değiştirilmesinin güvenliğinin sağlanması, nüfusun en yoksul kesimleri için finansal hizmetlerin kullanılabilirliğinin artırılması gibi iyileştirmeler planlanıyor. Haberleşme Bakanlığı’nın tahminlerine göre, projenin tamamlanmasının ardından nüfusun yüzde 100’ü bankacılık hizmetlerine ulaşabilecek.
2024 yılına kadar uygulanması beklenen proje sonrası ağ üzerinden saniyede 100 bin işlem gerçekleştirilebilecek. Şu anda Bitcoin’de bu miktar, ortalama olarak saniyede 4 işlem seviyesinde.
Rusya, blokzincir projelerine sıcak baksa da kripto para birimlerine yönelik mesafesini koruyor. Geçtiğimiz günlerde Rusya Merkez Bankası’nın başkanı Elvira Nabiullina, kripto para birimlerinin riskli olduğunu ve devlet tarafında güvence altına alınmadığına yönelik açıklamlarda bulunmuştu.
Birçok farklı ülkenin merkez bankası kendi dijital paralarını yayınlama konusunda çalışmalarını yürütürken Rusya’nın nasıl bir yol izleyeceği merak konusu.