Hareketsiz bir başlangıcın ardından Hindistan Kahve Kurulu’nun (CBoI) blokzinciri tabanlı kahve pazaryerine olan talep artıyor. Platforma şu anda 30.000 üretici kayıtlı. Başlangıçta ise sadece 23 üyesi bulunuyordu.

CBoI, ülkede üretim alanında blokzinciri platformuna sahip ilk devlet kurumlarından biri.

Kahve tedarik zinciri çiftçiler, tüccarlar, kurutucular ve kavurucular gibi birçok aracı tarafından parçalanmış durumda. Son birkaç yıldır küresel kahve fiyatları da dibi gördü. Dolayısıyla Kahve Kurulu bu sorunu çözmek için gözünü blokzinciri ve bu teknolojinin tedarik zinciri süreçlerine sunduğu faydalara dikti. CBoI, blokzinciri teknolojisinin sunduğu eşsiz izlenebilirlikle kahve tedarik zincirinin şeffaflığını, hesap verebilirliğini ve verimliliğini arttırmak istiyor.

Bununla birlikte platform, ajanslar ve diğer aracı kurumları ortadan kaldırarak çiftçilerin ürünleri için daha iyi fiyatlar almalarını sağlamayı amaçlıyor. Kahve Kurulu ayrıca, pazardaki kahve kalitesini garanti etmek için sertifikalar sağlamak üzere çalışanlarını eğitiyor.

Ethereum tabanlı pazar, ürünle ilgili bilgileri toplamak ve anlaşmaları sağlamak için akıllı sözleşmeler kullanıyor.

Son zamanlarda ne satın aldığını bilmek isteyen bilinçli tüketicilerin artmasıyla birlikte gıdaların izlenebilirliği yüksek talep görüyor. Kahve tedarik zincirinin izlenebilirliği için blokzinciri teknolojisi dünyanın banka yerlerinde de kullanılıyor.

Yaklaşık iki ay önce blokzinciri firması GrainChain, Honduras kahve endüstrisi paydaşlarını tek bir platformda birleştirmek için anlaşma imzalamıştı.

Bir başka kahve tedariği izlenebilirlik projesine ise blokzinciri girişimi Farmer Connect öncülük ediyor. J.M. Smucker Company ve Jacobs Douwe Egberts, kahve izlenebilirliği için 2020 yılında Farmer Connect’in platformunu kullanmayı planlıyor.

Starbucks ise yine aynı amaç için Microsoft Azure’un Blokzinciri platformu üzerinde çalışmalarını yürütüyor.

KaynakLedger Insights