The Block’un yaptığı araştırmaya göre 2020’nin Mayıs ayında blokzinciri ile ilişkili 44 yatırım anlaşması imzalandı. Bu değer geçtiğimiz yılki 104 anlaşmaya kıyasla bir hayli düşük.

Aşağıdaki grafikte de gösterildiği gibi 2019’un Temmuz ayında 121 adetle zirve yapan anlaşma sayısı o zamandan bugüne kadar istikrarlı bir düşüş gösterdi.

Bu verilere The Block’un COVID-19 salgını sırasındaki yatırım faaliyetleri araştırması da dahil edildi. The Block’tan John Datoni’nin dediği gibi, yatırım anlaşmalarına yönelik genel eğilim, son 7 ay içinde art arda düşüşlerle birlikte aşağı doğru bir hareket sergiledi. John Datoni’nin araştırmaya yönelik görüşleri şöyle:

Geçtiğimiz ay dolar bazında yatırımların değeri artsa da yapılan anlaşmaların sayısı hala düşüyor. Bu durum, yatırımcıların çoklu yatırımlara sermaye ayırmaktansa daha konsantre riskler aldığını gösteriyor. Bu dikkatli davranışlar, erken dönem yatırım anlaşmalarındaki ortalama değerin artışını da açıklıyor. Mayıs ayı için konuşacak olursak; erken dönem yatırım anlaşmalarının ortalama değeri 10 milyon dolar seviyesindeydi.

Yatırımcılar pandemide daha az risk alıyor

Tüm dünyayı etkisi altına alan COVID-19 salgınının yarattığı belirsizlik yatırımcıların kartlarını daha dikkatli oynamasına sebep oluyor. Ne kadar süreceği, yeni normalin ne olacağı ve etkilerinin tam olarak ne zaman biteceğine dair çıkarımlar yapmanın zor olduğu bu dönemde yatırım anlaşmalarının düştüğünü görmek normal karşılanabilir. Blokzinciri alanında olduğu gibi fintech alanındaki yapılan yatırım anlaşmalarında da düşüş görülüyor.

Buna karşın pandemi döneminde blokzinciri teknolojisinin kullanımı da bir hayli dikkat çekti. Özellikle sağlık alanında sunabileceği çözümlerle öne çıkan teknoloji bu dönemde birçok kurum tarafından hızlı bir şekilde uygulamaya geçirildi. Bu eğilimin salgın sonrası da devam edeceğini düşünürsek blokzinciri teknolojisi adına heyecan verici yıllar bizi bekliyor olabilir.

Blokzinciri tabanlı COVID-19 sağlık sertifikası uygulaması geliştirildi

KaynakThe Block