Bitcoin ve diğer kripto para birimlerinin arkasındaki teknoloji olarak hayatımıza giren blokzinciri artık çeşitli endüstrilerde farklı uygulama alanına sahip. 4 uzman, finans sektörü ve ötesinde blokzincirinin stratejik iş değerini tartışıyor.

Blokzinciri teknolojisi ilk olarak Bitcoin ve Ethereum vb kripto para birimlerine güç veren bu patlamaya altyapı sağlayan teknoloji olarak biliniyordu. Ancak şimdi birçok endüstride blokzinciri uygulamalarının kullanımı artıyor. Teknolojinin varlığı, büyük bir ivme kazandığı finans sektörü ve farklı birçok endüstride fazlasıyla hissediliyor.

Copper Technologies CEO’su ve kurucu ortağı Dmitry Tokarev bu konuyla ilgili olarak: “Bir zamanlar kripto uzmanları ve kodlama meraklıları için niş bir alanken şimdi geleneksel kurumlar ve hatta merkez bankaları yeni nesil finansal hizmetlerin temellerini oluştururken blokzincirini araştırıyorlar.” ifadelerini kullanıyor.

Aşağıdaki başlıklarda Tokarev ve diğer üç uzman blokzincirinin finans sektörü ve ötesindeki iş değerini tartışıyor.

COVID-19 Salgınının Etkileri

Tokarev COVID-19 ve yarattığı ekonomik çalkantıların, kurumsal yatırımcılardan geleneksel büyük bankalara kadar herkesin kripto varlık alanını araştırmasına sebep olacağına inanıyor.

10 yıl önce J.P. Morgan gibi bankaların kripto para birimlerine karşı oldukça şüpheci davrandığı söyleyen Tokarev şimdi ise bu bankaların bir kripto hesabı sunduklarına dikkat çekiyor.

Tokarev politika alanında da blokzinciri teknolojisinin benimsenmesi yönünde önemli adımlar atıldığını söylüyor. İngiltere’de Bank of England bir Merkez Bankası Dijital Para Birimini (CBDC) nasıl uygulayacaklarını aktif olarak araştırırken, Litvanya gibi bazı ülkeler halihazırda kripto paraları ihracı denemelerine başladılar.

Tokarev konuya yönelik şu ifadeleri kullanıyor: “Blokzinciri teknolojisi halihazırda finansın geleceğini şekillendirmek için yaygın olarak kullanılıyor ve kabul görüyor. Asıl soru, firmaların bu değişen altyapıyı inovasyon ve rekabet avantajını kaybetmeden nasıl entegre edecekleri.

Finansal hizmetler devrimi

Finansal hizmetler endüstrisi yeni nesil bankalar ve FinTech’ler gibi yeni oyuncular nedeniyle ciddi bir dönüşümün içinde.

Müşterilerin gelişen ihtiyaçları ile başa çıkmak için şirketler, rakiplerini geride bırakmak ve konuyla ilgili kalmak için yeni teknolojiler benimsemeli.

Ripple Başkan Yardımcısı Marcus Treacher’a göre günümüz ödeme sektöründeki kilit savaş alanı, antik kalmış sınır ötesi transferlerin iyileştirilmesi.

Geleneksel ödeme işlemleri yavaş, maliyetli ve güvenilir değil. Blokzinciri teknolojisi, günler veya haftalar içinde değil, saniyeler içinde işlenebilen daha hızlı, daha şeffaf ve uygun maliyetli sınır ötesi ödemeler sağlayarak mevcut verimsiz modeli dönüştürme potansiyeline sahiptir.

Şirketler hızlı hareket eder ve bir an önce blokzincirini benimselerse hızlı bir şekilde inovasyon yapabilir, müşteri taleplerini karşılayabilir ve yatırımlarından önemli bir getiri elde edebilirler.

Endüstrileri optimize etme

Gemini Avrupa Genel Müdürü Julian Sawyer teknolojinin yararlarını açıklarken blokzincirinin sınırlardan veya fiziksel konumlardan etkilenmeyen, değer aktarma ve işlemleri kaydetme için temelde yeni, daha verimli, güvenli ve değişmez bir yol sağladığını söylüyor. Bu özellikler, blokzincirinin şu anda optimize edilmemiş endüstrilerdeki süreç ve sistemlerde devrim yaratması için büyük fırsatlar olduğu anlamına geliyor.

Sawyer blokzinciri teknolojilerini uygulama konusunda ise ister tüketici, ister iş ortamında olsun stratejik değeri kavramada bu özel kullanım durumlarının ve uygulamalarının ne kadar etkili bir şekilde geliştirildiğine bağlı olacağını savunuyor.

Yeni strateji ve gelir değeri

Blokzincirinin temel avantajlarının, ademi merkeziyetçilik, kriptografik güvenlik ve değişmezlik olduğunu biliyoruz.

IOHK genel müdürü Tamara Haasen, teknolojinin, bilginin ağın kendisi tarafından doğrulanmasına ve üçüncü taraf bir aracıya güvenmek zorunda kalmadan değerin değiş tokuşuna izin verdiğini söylüyor. Haasen’e göre teknoloji, tekil bir blokzinciri formundan ziyade, belirli kullanım durumlarının amaçlarını ve ticari gereksinimlerini karşılamak için çeşitli şekillerde yapılandırılabilir.

Bu, blokzincirinin yeni işletim modellerini güçlendirmek için yıkıcı bir potansiyele sahip olduğu anlamına geliyor. Ancak ilk etkisi operasyonel verimlilikleri ve güvenliği artırmak, birden fazla yerde birden fazla bilgisayarın gücünü kullanmak ve tek bir ihmal noktası sağlama veya hedefli bir saldırıya odaklanma olacak.

Aracıları kaldırarak veya kayıt tutma ve işlem mutabakatının idari çabasıyla mevcut süreçlerin maliyeti azaltılabilir. Bu da kayıp gelirleri yakalayarak ve blokzinciri hizmet sağlayıcıları için yeni gelirler yaratarak değer akışını değiştirebilir.

Nick Ismail’in Information Age sitesindeki makalesinden özetlenmiştir.

Rapor: Blokzinciri teknolojisi finansal hizmetlere damga vuracak