BMW, uluslararası tedarik zincirindeki bileşenlerin izlenebilirliğini sağlamak için blokzinciri kullandığını açıkladı. Alman otomobil üreticisi, ilk olarak geçtiğimiz yıl pilot çalışma olarak yürütülen PartChain projesinin tüm ortaklar için şeffaflığı artıracağını söylüyor.

Oldukça karmaşık olan otomotiv tedarik zincirileri, otomobil üreticisiyle iletişim kurması gereken bir dizi farklı tedarikçiyi içerir. BMW PartChain’den yararlanarak bir bileşenin kaynağından fabrikaya olan yolculuğunu izlemeyi hedefliyor.

Şirket, tedarikçilerini paylaşılan bir blokzinciri platformuna getirerek daha iyi uyum ve denetim için tedarik zincirini net bir şekilde görmüş olacak.

Satın Alma ve Tedarikçi Ağı’ndan sorumlu BMW AG Yönetim Kurulu üyesi Andreas Wndt konuyla ilgili olarak: “PartChain, tedarik zincirimizde kurcalamaya dayanıklı ve sürekli olarak doğrulanabilir verilerin toplanmasını ve işlemesini sağlar. Bu hamle BMW Group’tan satın almanın dijitalleşmesini bir üst seviyeye taşıyacak şekilde tasarlanmıştır. Vizyonumuz, tedarik zincirlerindeki verilerin güvenli bir şekilde paylaşılmasını ve sektör genelinde anonimleştirilmesini sağlayacak açık bir platform oluşturmaktır.” ifadelerini kullanıyor.

Otomobil üreticisi, geçen yıl Alman şirket Automotive Lighting ile işbirliği içinde ön farlar satın alımına yönelik pilot çalışmalar yaptığını söyledi. Wendt bu yıl projeyi çok sayıda başka tedarikçeye genişletmek istediklerini de sözlerine ekledi. Amaç, diğer on tedarikçi için PartChain’i sunmak ve  BMW Group’un 31 üretim yerine sahip tesis sayısını artırmak.

Parçalarla başlamış olmasına rağmen, uzun vadede BMW, kritik hammaddeleri madenden eriticiye kadar takip etmek için tedarik zincirini baştan sona ele almak istiyor. Bir başka Alman otomobil üreticisi Volkswagen, elektrikli araç akülerinde kullanılan ana unsur olan Cobalt’ın kökenini izlemek için IBM, Volvo, Ford ve diğer birkaç şirketle birlikte çalışıyor.

Teknoloji cephesinde PartChain, Hyperledger Fabric olan blokzincirine ek olarak Amazon Web Services ve Microsoft Azure’dan bulut hizmetleri kullanacak.

Alibaba’nın sınır ötesi e-ticaret platformu izlenebilirlik için blokzinciri kullanıyor

KaynakLedgerInsights