ABD Para Birimi Denetçisi Ofisi’nin (OCC) geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamaya göre artık ulusal bankalar ve federal tasarruf dernekleri kripto para birimi saklayabilecek ve işleyebilecek.

Kurumun bu kararı JP Morgan, Bank of America ve Goldman Sachs gibi kuruluşların müşterileri için kripto para tutmaya izin verecekleri anlamına geliyor.

OCC’nin açıklamasında yer alan ifade şu şekilde: “Bir ulusal banka, kripto para birimi ile ilişkili benzersiz kriptografik anahtarları tutmak da dahil olmak üzere müşteriler adına bu kripto para birimini saklama hizmetleri sağlayabilir.

Yani büyük bankalar artık Bitcoin’i tıpkı dolarları tuttukları gibi tutabilecekler. Bu da teorik olarak geleneksel yatırımcıların BTC almasını ve depolamasını kolaylaştırabilir.

Büyük finans kuruluşlarının kripto saklama hizmetleri verebilmeleri yakın zamanda pazarı domine edecekleri anlamına gelmiyor. Gemini ve Coinbase gibi halihazırda saklama hizmeti sunan kuruluşları bun konu üzerine uzmanlaşmış ve ileri teknoloji kullanan organizasyonlar. Dolayısıyla Bequant’ın Kurumsal Hizmetler Başkanı Alex Mascioli’nin söylediği gibi ‘kısa vadede bir değişiklik olması beklenmiyor‘. Mascioli bu gelişmenin bazı yatırımcıların kripto alanına daha ciddi bakmalarını sağlayabileceğini söylerken kurumsal yatırımcıların bu varlıklarla ilgili çok daha az deneyime sahip geleneksel kurumların yanı sıra kriptoya yatkın ve uzun süredir bu işin içindeki firmalara güveneceğini vurguluyor.

Kurumsal yatırımcılar için kripto para saklama hizmeti sunan Curv’ün CEO’su Itay Malinger de Decrypt’e yaptığı açıklamada bazı bankaların zaten kripto para alanına gireceğini beklediklerini, bu alandaki gerçek büyümenin geleneksel finans kurumları arenaya girdiğinde ortaya çıkacağını ifade etti.

Bankacılık tarafında alınan bu karara çok da fazla yükselmeyen isimler var. Örnek verecek olursak; kripto dostu yeni nesil banka Medici Bank’ın CEO’su Ed Boyle Decrypt’e yaptığı açıklamada kısa vadede kripto para saklama hizmeti sunan bir banka olma planlarının bulunmadığını söyledi. Boyle’a göre kripto saklama hizmetleri müşteriler tarafından yatırılan parayı ödünç vermekle para kazanan bankalarla alakasız.

Türkiye’de kripto para ve blokzinciri kavramları bilinmiyor

KaynakDecrypt