Fransız perakendeci Carrefour, et, süt ve meyvelerin çiftlikten mağazalara kadar izini sürmek için blockchain teknolojisinin kullanımıyla satışların arttığını ve bu uygulmayı daha fazla ürüne genişleteceğini açıkladı.
Blockchain altyapısı ile sunulan dijital izleme teknolojisi, müşterilerin tarladan toplanan veya paketlenen ürünler hakkında ayrıntılı bilgiler almasını sağlıyor. Tüketiciler genetiği değiştirilmiş organizmalar, antibiyotikler veya böcek ilaçları içeren ürünleri açıkça görebiliyor ve gerekirse bunlardan kaçınabiliyor.
Reuters’in haberine göre Carrefour, tavuk, yumurta, çiğ süt, portakal, domuz eti ve peynir gibi 20 ürün için blockchain altyapısı ile süreç verilerini sunmaya başladı ve bu yıl tüketicilerin güvence almak istedikleri alanlara odaklanarak, bebek ve organik ürünler gibi 100 ürünü daha sisteme ekledi.
Carrefour’un blockchain proje yöneticisi Emmanuel Delerm, Reuters’e yaptığı açıklamada, “Halo etkisi yaratıyorsunuz. Tüketiciler; ‘Bu tavuklarda Carrefour’a güvenebilirsem, aynı zamanda elmalar veya peynirler için de Carrefour’a güvenebilirim’ diyorlar” ifadelerini kullanıyor.
Carrefour blockchain teknolojisini kullanarak tüketicilerin, ürünlerin etik ve genel güvenlik standartlarına uygun şekilde kendilerine ulaştırıldığından emin olmalarını sağlamaya çalışıyor.
Carrefour, küresel tedarik zincirlerini takip etmek ve güvence altına almak için çok sayıda perakendeci, lojistik firması ve üretici ile işbirliği yaparak bu sistemi IBM ile birlikte geliştiriyor.
Müşteriler, telefonlarıyla bir greyfurt üzerindeki QR barkodu okutarak ürünün hasat tarihini, ekimin yerini, arsa sahibini, ne zaman paketlendiğini, Avrupa’ya naklinin ne kadar sürdüğünü görebiliyor üstelik bu ürünle hazırlanabilecek tarifler alabiliyor.
Carrefour, gelecekte giyim gibi gıda dışı ürünleri sisteme eklemeyi hedeflerken, çiftçilerin raf fiyatından ne kadar kazandığı gibi daha fazla bilgiyi sisteme eklemek istiyor. Ayrıca, bir QR koduna dayanmayan tanımlama yollarını test ediyor.