Andrew Haldane, Merkez Bankası’nda 30 yılı aşkın bir süre çalıştıktan sonra, İngiltere Merkez Bankası baş ekonomisti olarak son gününde yaptığı konuşmada, Merkez Bankası Dijital Para Birimlerinin (CBDC’ler) olası sonuçları üzerine açıklamalarda bulundu.

Bugün yayınlanan bir konuşmasında Haldane, yaygın olarak kullanılan bir dijital para biriminin bankacılığın yapısal özelliklerini temel düzeyde değiştirebileceğini söyledi.

Haldane’in ifadeleri şöyle: “Bu, bankaların daha riskli kredi sağlama faaliyetlerinden ayrılmış güvenli, ödemeye dayalı faaliyetlerle dar kapsamlı bankacılığa benzer bir şeyle sonuçlanabilir. Başka bir deyişle, 800 yılı aşkın süredir bilinen geleneksel bankacılık modeli bozulabilir.

İngiltere Merkez Bankası – dünyanın birçok merkez bankası gibi – şu anda sterlinin dijital bir versiyonu olan “Britcoin”i piyasaya sürme olasılığını araştırıyor. Nisan ayının sonundan beri CBDC uzmanlarını işe alıyor.

Banka, projeye devam edip etmeme konusundaki nihai kararın bir şekilde uzak kaldığını ve böyle bir para biriminin hem risklerinin hem de faydalarının dikkatli bir şekilde tartılması gerektiğini defalarca vurguladı.

Haldene’in ifadeleri ticari bankaların ilk kez uyarılması değil. Küresel olarak CBDC’lerin arkasındaki ivme, uzun vadeli yatırımları finanse etmek için kısa vadeli mevduatları kullanan tipik banka modelinin – “vade dönüşümü” – riske atılabileceğine dair korkulara yol açtı.

Her ne kadar CBDC’lerin geleneksel bankacılık modeli üzerinde bırakabileceği etkilere yönelik endişeler olsa da birçok merkez bankası bu konudaki araştırmalarını genişletmek ve teknolojiyi daha iyi anlamak için testlerini sürdürüyor.

Merkez Bankası Dijital Parası (CBDC) Modelleri

KaynakThe Block