Çin Merkez Bankası kendi dijital para birimini çıkarmaya yönelik çalışmalarında sona geliyor.  Banka, Alipay’in de desteğiyle dijital para biriminin temel işlevleri üzerinde çalışmayı bitirdi. Şimdi ise dolaşımını düzenleyen yasalar hazırlamaya odaklandı.

Dolaylı olarak, projenin yeni bir aşamaya geçmesi Alipay’ın dolaşım, ödemeler ve dijital yuan meselesini ele alan beş patenti kaydettirmesi ile ilişkilendiriliyor. Patentlerden biri, merkez bankası destekli dijital ödeme sisteminin (DC/EP) blokzincirine bağlı olmadığını, ancak buna dayalı izlenebilirliğe sahip olduğunu gösteriyor.

Düzenleme hakkına sahip DC/EP operatörlerinin iletişim sistemi, birincil şifreleme cihazlarını içeren regülatörün ekipmanı üzerine inşa edilecek. Blokzinciri tabanlı kripto para birimi erişim düğümleri herkese açık veya yarı açık şekilde olacak.

DC/EP’nin bir başka özelliği de yasadışı faaliyetlerin tespit edilmesi durumunda bir hesabı sınırlandırabilecek veya tamamen erişimini kısıtlayabilecek bir “uçtan uca gözetim” olacak. Hükümetin bu gözetim arzusu, merkez bankası destekli para biriminin tüketici için iyi bir şey mi yoksa kötü bir şey mi olduğu tartışmalarına yol açmıştı.

Dijital yuan üzerindeki çalışmalar 2014’ten beri devam ediyor. Son aşamada olmasına rağmen, koronavirüs pandemisinin de etkisiyle birlikte paranın esin lansman tarihi bilinmiyor.

Blokzinciri Gelişmiş Araştırma Enstitüsü müdür yardımcısı Cao Yan, Çinli yetkililerin yakında DC/EP’den yararlanabileceğine inanıyor.

Kaynakblockchaintd