Son dönemlerde blokzinciri teknolojisine yönelik yaptığı hamlelerle sık sık gündeme gelen Çin, blokzinciri ve yapay zeka gibi teknolojilere yönelik patent alma sürecini revize ediyor.

Çin Devlet Fikri Mülkiyet Ofisi kılavuz kitabını blokzinciri gibi yeni teknolojilerle ilgili patent inceleme prosedürlerini belirlemek üzere revize etme kararı aldı.

Ofisin açıklamasına göre, 1 Şubat 2020 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, blokzinciri teknolojisi, yapay zeka ve büyük veri (diğerlerinin yanı sıra) ile ilgili patent başvuruları yeni düzenlemeye tabi olacak.

Revize edilen rehber kitapta, algoritmalara veya iş kurallarına değinen bir buluş patentinin yeniliğini incelerken, ofise herhangi bir teknik özelliği izole edilmiş bir öğe olarak ele almaması gerektiğini söylüyor. Aksine, önerilen teknolojiyi, ele almak istediği zorlukları ve beklenen teknik sonuçları bir paket olarak değerlendirmeli ve buna göre kararlar alınmalıdır.

Çin’deki patent çılgınlığı

Küresel patent veritabanı incoPat’ın verilerine göre Çin, 2019 yılının sonunda blokzinciri ile ilgili 12.300’den fazla patent başvurusunda bulundu. Sadece 2019 yılında ise ilk üçte Tencent, Alibaba ve ReeChain şirketleri olmak üzere blokzinciri teknolojisiyle ilgili olarak yaklaşık 4300 patent başvurusu yapıldı.

Yapılan son revizyonun amacı, yeni teknolojiler söz konusu olduğunda patent başvuru sürecini kolaylaştırmak ve bu bağlamda patent uygulamasını güçlendirmek.

Çin, blokzinciri dahil olmak üzere yapay zeka ve büyük veri gibi yenilikçi teknolojilerde de dünyaya öncülük etmek istiyor. Bu bağlamda patent başvurusu sürecini de iyileştirerek şahısların ve firmaların bu alanlardaki çalışmalarını pürüzlerden arındırmayı hedefliyor.

KaynakTheBlock