Çinli özel şirketler ve devlet kurumları 2009 – 2018 tarihleri arasında blokzinciri ile ilişkili yaklaşık 7600 patent başvurusunda bulundu. Sadece Alibaba’nın dahi 512 patenti bulunuyor.

Nikkei’nin haberine göre, Japonya merkezli araştırma şirketi Astamuse, 2009-2018 yılları arasında Çin, ABD, Güney Kore, Japonya ve Almanya’dan gelen blokzinciri ile ilişkili patent başvurularının yüzde 60’ının Çin’in oluşturduğunu iddia ediyor.

Güney Kore aynı dönemde yaptığı 1150 başvuruyla dikkat çekiyor. Japonya’nın ise 380 başvurusu bulunuyor.

Şirketler özelinde bakacak olursak Alibaba blokzinciri ile ilişkili 512 patent başvurusuyla zirvede yer alıyor. Alibaba’yı ise 468 başvuruyla İngiltere merkezli nChain ve 248 başvuruyla IBM takip ediyor.

Birçokları tarafından internetten bu yana en büyük buluş olarak kabul edilen blokzinciri teknolojisi, ilk olarak Bitcoin gibi kripto para birimlerinin altyapısı olarak bilinirliğini kazandı. Şirketler o zamanda beri bu teknolojiye yönelik araştırmalar ve yatırımlar yapıyor hatta birçok alanda uyguluyorlar.

Örnek verecek olursak Alibaba, ödeme platformu Alipay’de blokzinciri teknolojisini aktif olarak kullanıyor. Üretim hattındaki ürünleri izlemek için de blokzinciri teknolojisini kullanan şirket böylelikle sahte ürünleri tespit edebiliyor. Bunun yanı sıra yine blokzinciri teknolojisi sayesinde Hong Kong ve Filipinler arası para transferi hizmeti sunabiliyor.

Walmart lojistik verilerini yönetmek ve gıda güvenliğini artırmak için blokzincirini kullanırken Honda Motor, otopark ve otoyol geçiş ücretlerini denetleyen blokzinciri tabanlı bir sistem geliştirmek için BMW ile birlikte çalışıyor.

Teknolojiyi çeşitli alanlarda kullanan birçok farklı firma daha saymak mümkün. Bu her geçen gün artacak gibi görünüyor. IDC’nin verilerine göre 2023 yılında blokzinciri çözümlerinin piyasa değeri 15,9 milyar dolar değerine ulaşacak. Bu değer, 2019 yılından 6 kat daha fazla anlamına geliyor.

KaynakNikkei