Çin Merkez Bankası, Devlet Başkanı Şi Cingping’in blokzinciri teknolojisini teşvik çağrısının ardından ticaret finansında blokzinciri kullanma çalışmalarına hız verdi.

Reuters’in haberine göre Şangay’ın ticaret komisyonu ile ortak yapılan bir açıklamada Çin Merkez Bankası’nın bir şubesi blokzinciri teknolojisinin ticaret finansmanındaki asimetrileri çözebileceğini ve esnaf için özgünlük sağlayabileceğini söyledi. Düzenleyiciler, blokzinciri teknolojisinin özellikle ihracat/ithalat pazarlarındaki alım satım kurumları için maliyet eşiklerini düşürdüğünü belirtiyor.

Ortak açıklama, Başkan Şi Cinping’in blokzinciri teknolojisi için “fırsattan yararlanma” konusundaki çağrısından sonra geldi. Ülke, blokzincirinin Çin ekonomisi için uygulanabilirliğinin yaygın bir şekilde test edilmesinin yanı sıra baştan aşağı bir uygulama yaklaşımı arayışına da girdi.

Merkez Bankası şu anda kendi dijital parasını geliştiriyor. Haliyle bunun en azından kısmen blokzinciri teknolojisi ile yapılması bekleniyor. Geçtiğimiz yaz boyunca bu dijital paranın Kasım ayında piyasaya sürülebileceğine dair duyumlar almıştık. Daha sonra 2020’ye kadar merkez bankasının bir hamle yapmayacağı görüşleri öne sürülse de Facebook’un Libra projesinden sonra Çin Merkez Bankası’nın bu konuya öncelik vermesi bekleniyor.

Özellikle kongreden geçen son blokzinciri yasasından sonra merkez bankası destekli dijital paranın çok büyük olasılıkla 2020 yılında piyasaya sürülebileceğini söyleyebiliriz.

KaynakCoinDesk