Çin Merkez Bankası ülkenin dijital para, dijital yuan ya da DECP’nin geliştirilme sürecine dair son gelişmeleri paylaştı.

Merkez Bankası yaptığı açıklamada üst düzey tasarım süreçleri, endüstri standartlarını belirleme, potansiyel işlevleri geliştirme ve entegrasyon testinin neredeyse tamamlandığını ifade etti.

Banka, “kontrol edilebilir” anonimlik ve kağıt parayı değiştirme işlevselliği sunacak beklenen iki katmanlı sistem üzerinde çalıştığını söylüyor.

Dijital para birimleri üzerine araştırma yapmak için özel bir görev gücü toplayan ve 2014 yılında Dijital Para Birimi Araştırma Enstitüsü’nü kuran merkez bankası, Facebook’un Haziran ayında dijital para birimi projesi Libra’yı tanıtmasından sonra dijital yuan çalışmasını hızlandırmıştı.

Merkez Bankası’na göre DCEP, Libra’dan cep telefonlarında çevrimdışı işlem yapabilme gibi önemli teknik özellikler açısından üstün. Ayrıca bu projenin hedeflerinden birkaçının sınır ötesi işlemleri kolaylaştırmak ve ülkenin parasının uluslararası çapta itibar kazanması olduğu da belirtiliyor.

Çin Merkez Bankası yaptığı resmi açıklamada dijital yuan üzerindeki çalışmaların ne zaman tamamlanacağına dair kesin bir tarih vermedi. Birçok ülkenin merkez bankası kendi dijital paraları üzerinde çalışırken bunu piyasaya sürmeye en yakın ülkenin Çin olduğunu belirtmekte fayda var. Geçtiğimiz aylarda Devlet Başkanı Şi Cinping’in blokzinciri teknolojisini teşvik eden açıklamalarından sonra da ülkenin bu alanda yapacağı çalışmaların artması bekleniyor.

KaynakCoinDesk