Çin, risk yönetimi odaklı sınır ötesi finansmanı için blokzinciri ve yapay zeka uygulamalarını inceliyor. Böylelikle sermaye piyasalarının daha da serbestleşmesi hedefleniyor.

Çin Dış Ticaret Devlet İdaresi (SAFE) Başkan Yardımcısı Lu Lei, SAFE’in sınır ötesi ticaret finansmanında ve makro ihtiyati yönetimde finansal teknoloji ve yapay zeka uygulamalarını teşvik edeceğini söylüyor.

Facebook’un dijital para birimi projesinin küresel olarak sektöre olan ilgiyi artırdığını ifade eden Lei, dijital finans ve FinTech uygulamalarının gelişimine özellikle dikkat etmeleri gerektiğini vurguluyor. Lei Şangay’da katıldığı forumda konuyla ilgili olarak: “Yeni bir iş biçimlerinin nereye gittiğinden tam olarak emin değilsek risk yönetimine önem vermeliyiz.” ifadesini kullandı.

Sosyal medya devi Facebook’un dijital para birimi tutkusu küresel para sistemi üzerinde tehdit yarattığı için dünya çapında merkez bankalarını alarma geçirmiş durumda. Hatta geçtiğimiz hafta sonu Çin parlamentosu, ülkede çıkarılması planlanan dijital para birimi için kripto para birimlerine yönelik yeni bir kanun geçirdi.

Lei bu bağlamda, iyi bir finansal altyapının risk yönetiminin temelini de oluşturduğunu söylüyor. Blokzinciri ve yapay zeka destekli bir risk yönetimi sistemiyle Çin’in piyasalarının yabancı yatırımcılara açılması ve yatırım kanallarının sağlamlaştırılması hedefleniyor.

KaynakReuters