Çin’in internet mahkemeleri, yazarları ve yaratıcı içerik üreticilerini korumak için blokzinciri kullanımını hızlandırıyor. Bu uygulama, çalışmalarını çevrimiçi yayınlayan ve kanıt toplamadaki zorluklar nedeniyle yasal haklarını güvenceye almada sorun yaşayan içerik üreticiler için faydalı olacak.

Blokzinciri, Çin’in Hangzhou kentindeki içerik üreticileri için kanıt sorununu ortadan kaldırıyor. Yazarlar ürettikleri içerikleri otomatik olarak bir dize ya elektronik kimlik üreten bir blokzinciri veritabanına yüklüyor. Blokzinciri de içerik oluşturucunun kimliği, oluşturulma saati ve yeri gibi bilgileri saklıyor. Bu veriler kriptografi ile güçlü bir şekilde korunduğu için telif hakkı sahiplerinin çalışmalarını korsanlıktan korumalarına yardımcı oluyor.

Hangzhou’daki İnternet Mahkemesi, e-ticaret, çevrimiçi sözleşmeler ve internet telif hakkı ihlaliyle ilgili anlaşmazlıklar ile ilgilenen Çin’deki üç mahkemeden biri. Geçen yıl, Hangzhou İnternet Mahkemesi, kanıt için bir blokzinciri kullanımını kabul etmişti.

Blokzinciri teknolojisi sayesinde yazarlar, edebi eserlerinin dijital kimliği ile Fikri Mülkiyet Haklarını (IPR) kolayca talep edebiliyorlar. Bir uyuşmazlık olduğunda ise blokzinciri verileri yargıya kanıt olarak gösterilebiliyor. Bugüne kadar telif sahipleri, noter tasdiki, adli değerlendirme ve dava açma için yüksek ücretler ödemek zorunda kalıyorlardı. Blokzinciri ise bu sorunları tamamen ortadan kaldırıyor.

İnternet, verilerin kolay bir şekilde değiştirilebileceği sanal bir dünya. Blokzinciri teknolojisinin şeffaf ve değiştirilemez yapısı ise özellikle içerik üreticilerin eserlerini koruması için büyük bir fırsat sunuyor. Teknolojinin verimli bir şekilde uygulanması halinde büyük ölçüde korsan tüketim ve kullanımının önüne geçilebilir.

KaynakLedger Insights