Çin ulusal blokzinciri ağını geliştiren Red Date isimli şirketin bu yıl sonuna kadar önünde büyük bir yol haritası var. Ancak şirket Çin sınırları içinde kalmak istemiyor.

He Yifan, BSN girişimini omuzlayan Pekin merkezli Red Date Technology’nin CEO’su. Red Date, Çin devletinin ulusal blokzinciri hizmet ağını (BSN) geliştiriyor ve yıl sonuna dek 100’ün üzerinde kamu hizmetini bu ağa entegre edecek. Ancak şirketin hedefleri bunlar ile sınırlı değil.

Yifan’a göre internet, herkesin web sitesi kurması için ucuz hale geldikten sonra popülerlik kazandı. Bu nedenle misyonlarını, blokzinciri ile ilgili her şeyi BSN platformuna entegre etmek olarak tanımlıyor. Yapılan açıklamaya göre, BSN Nisan ayında hizmete girdikten sonra, başta Çin’den olmak üzere 6.000’den fazla işletme, hükümet ve bireysel kullanıcıyı platforma entegre etti.

Şu anda, blokzinciri ekosisteminde binlerce farklı platform bulunuyor. Bu parçalanmış blokzinciri projelerini bağlamak, kripto para birimlerini destekleyen teknolojiyi sadece ticaret ve spekülasyonun ötesine taşımak için çok önemli. BSN, bu farklı ağlar ve protokoller için bir köprü olmayı hedefliyor.

Yifan, BSN’nin Ağustos ayında Ethereum, EOS ve NEO dahil olmak üzere 6 büyük blokzinciri platformunu destekleyeceğini belirtti. Platformun yol haritasında zaten bu yıl sonuna dek 100’den fazla kamu uygulamasını platforma entegre etmek hedefleniyor. BSN’nin araçlarından ve veri depolama hizmetlerinden yararlanarak geliştiricilerin bir dApp (dağıtık uygulama) geliştirme ve çalıştırma maliyetini yüzde 90 azaltabileceği ifade ediliyor. BSN’in nihai hedefi Amazon’un web hizmetleri için sunduğu bulut servislerinin bir benzerini blokzinciri dünyası için sunmak.

Küresel bir blokzinciri merkezi olmayı amaçlayan Pekin, teknoloji ile aşk-nefret ilişkisinde. Şehir, gerçek dünyaya hizmet etmek için blokzinciri kullanmak istiyor. Bu arada ülkede, kripto belirteçlere (token) bağlı döviz işlemleri ve kitlesel fonlamalar (ICO vb.) yasak. Bu nedenle Çin’deki yerleşik kullanıcılar Ethereum ve NEO gibi genel ağlara erişmek için BSN’yi kullanamama tehlikesi ile karşı karşıya. Bu ikilemi Çin nasıl aşacak şimdiden kestirmek güç ancak BSN projesi nihai hedeflerine ulaşmak istiyorsa Çin sınırlarının dışına çıkması gerektiği de bir gerçek.

KaynakBloomberg