2019 yılında Hong Kong Para Otoritesi (HKMA) ve Tayland Bankası tarafından sınır ötesi ödemelerde CBDC kullanımı test etmek amacıyla başlatılan projeye Çin ve Birleşik Arap Emirlikleri Merkez Bankalarının da katılacağı açıklandı.

PBoC ve CBUAE, “Çoklu Merkez Bankası Dijital Para Birimi (m-CBDC) Köprüsü” adı verilen projenin bir parçası olarak sınır ötesi ödeme testlerine katılacak.

Girişim, ülkeler arasında 7/24 gerçek zamanlı döviz işlemleri için dağıtık defter teknolojisini kullanmayı keşfetmeyi amaçlıyor. Projenin kavram kanıtı çalışması, CBDC denemelerinde çok sayıda merkez bankasıyla çalışan BIS Innovation Hub tarafından da onaylandı.

Merkez bankaları, sınır ötesi çoklu para birimi ve gerçek zamanlı ödemeleri kolaylaştırmada DLT ve CBDC’lerin olanaklarını keşfedecekler.

Plan, testleri potansiyel olarak diğer Asya ülkelerine genişletmek. Eğer başarılı olursa sınır ötesi transferler ve hem uluslararası ticaret hem de sermaye piyasası işlemlerinin çözümü için kullanılabilir.

Çin, dijital yuan CBDC’sini ilerletme açısından en gelişmiş ülke. Üç ay önce, HKMA, Çin ile Hong Kong’un sınır ötesi ödemelerde kullanılacak dijital yuan veya e-CNY için teknik bir pilot üzerinde çalıştığını söylemişti.

PayPal CBDC dağıtımcısı olmak istiyor

KaynakCoinDesk