Çin Merkez Bankası yetkilisi Yi Gang, Çin’in ekonomik durumu hakkındaki konuşmasından sonra gazeticlerin dijital para hakkındaki sorularına da yanıt verdi. Yi bu konuda herhangi bir zaman çizelgesi olmadığını belirtti.

Yi, Merkez Bankası’nın 2014’ten bu yana dijital para birimleri üzerinde çalıştığını ve olumlu bir ilerleme kaydettiğini yineledi. Yaptığı açıklamada Yi, “Amaç M0’ın bir kısmını değiştirmek. Yani paranın bir kısmını değiştirmek, M1’n veya yaygın para M2’Nin yerini almak değil” ifadelerini kullandı.

Bu nedenle ‘dijital nakit’ bu elektronik bir ödeme sistemi gerektirecek. Devlete ait kart veren UnionPay, ödeme devi Alipay için takas sistemi sağlıyor. Her iki kuruluşun da Merkez Bankası Dijital Parası’nın (CBDC) dağıtımıyla ilişkili olduğu söyleniyor. Yi konuşmasının bir kısmında da buna değindi. Yi CBDC’nin ticari firmalara verileceği ve ardından tüketicilere dağıtılacağı iki aşamalı bir sistem olacağını doğruladı.

Merkez Bankası yetkililerinin daha önceki açıklamalarında da olduğu gibi Yi dağıtım için hiçbir firmanın adını geçirmedi. Forbes’a göre Alibaba ve UnionPay’in de aralarında bulunduğu 7 şirket bu işin içinde. Ancak henüz resmi bir açıklama gelmedi.

Daha önceki haberlerden de yola çıkacak olursak Çin’in Libra’ya rakip olabilecek dijital parası her an piyasaya sürülebilir. Yi yaptığı açıklamada herhangi bir zaman çizelgesi olmadığını söylese de merkez bankasının uzun süredir bunun üzerinde çalıştığı biliniyor.

KaynakLedgerInsights