Bir süredir Çin’in merkez bankası destekli dijital para çıkartacağına dair söylemler duyuyoruz. Son bilgilere göre ise Çin’in e-yuan’ı 2020’nin başlarında sunulacak ve başlangıçta sadece tüketici harcamalarına odaklanacak.

Çin’in yaklaşmakta olan dijital parasıyla ilgili son haberler, “e-yuan” adının verilmesi peklenen paranın 2020’nin başlarında piyasaya sürüleceğini iddia ediyor. Söz konusu para dünyanın ilk dijital egemen para birimi olacak. Ancak Çin’in yeni para birimi ile ilgili çıkış sürecinin belirsiz olduğu da söylemeden geçmeyelim.

Yeni teknoloji yıkıcı olmak zorunda. Bu yüzden Çin her adımı çok dikkatli bir şekilde atmak istiyor. Başlangıçta ise sadece tüketici harcamalarına odaklanmayı planlıyor.

Şu anda kripto para birimlerini araştıran ve merkez bankası dijital para araştırmalarına yoğunlaşan birçok ülke olduğunu biliyoruz. Ancak Çin Merkez Bankası’nın bu alanda liderlik ettiğini söylemek yanlış olmaz.

Tıpkı yıllar önceki uzay yarışı gibi dünya kripto alanında da ilk kazanan olmak için yarış içinde. Çin’in şu anda herkesin önünde olduğunu söylemek yanlış olmaz. Zira ülkede 2014 yılından beri ulusal bir dijital paraya yönelik çalışmalar yürütülüyor.

Yeni dijital para birimi elbette ki kullanıcılarına birtakım faydalar sunacak olsa da ülkenin yönetimi için de büyük bir fayda sağlayacak. Altında yatan blokzinciri teknolojisi sayesinde Çin’in hükümeti e-yuan ile yapılan tüm ödemeleri gerçek zamanlı olarak takip edilebilecek.

Bu, ülkenin kara para aklama, vergi kaçakçılığı ve diğer her türlü hileli suç faaliyetlerini tespit edebilen finansal gözlemciler için oldukça yararlı olacaktır.

Kullanıcılar tarafında ise tüm ödemeler ve bankalararası transferler önemli ölçüde daha güvenli ve verimli hale gelecek.

Yeni teknoloji aynı zamanda Çin’in daha önce düzgün bir şekilde ele almadığı kısımlardaki durumları da iyileştirebilir. Birden fazla kredi için aynı varlığı vadetme gibi Çin’in en büyük sorunlarından birini e-yuan çözebilir. Dağıtık defterlerinin verileri depolama ve hızlı bir şekilde alma potansiyeli ile ülke bu tür sahtekarlıkları tespit etme ve ortadan kaldırma konusunda çok daha verimli hale gelecektir.

KaynakBitcoinist