Kripto para borsası Coinbase, ABD Gizli Servisi için blokzinciri tabanlı analiz yazılımı satacak. Gizli Servis mali suç soruşturmalarını yürütmek ve ülkenin liderlerini korumakla görevli.

The Block’un haberine göre Gizli Servis, Mayıs ayında Coinbase Analytics adlı blokzinciri tabanlı analiz yazılımını kullanmak için Coinbase ile dört yıllık bir sözleşme imzaladı. 9 Mayıs 2024’te sona erecek olan sözleşmenin değeri 183,750 dolar olarak belirlenmiş.

Gizli Servis, Coinbase’in analiz yazılımıyla ilgilenen tek devlet kurumu değil. Geçtiğimiz ay Uyuşturucu ile Mücadele Kurumu da (DEA) Coinbase’e 250 bin dolarlık bir teklife hazırlanıyordu. Ancak şu anda bir sözleşme imzalanmış değil.

Coinbase Analytics, şirketin 2019 yılında istihbarat ajansı Neutrino’yu satın almasının ardından geliştirdiği bir yazılım sistemi. Bu satın alım Neutrino kurucularının İtalyan casus yazılım firması Hacking Tea’a dahil olması nedeniyle tartışmalara yol açmıştı. Daha sonra Coinbase, Hacking Team ile ilişkili ekip üyeleriyle yollarını ayırdı.

Coinbase, Coinbase Analityics’te sunduğu bilgilerin Coinbase dahili verilerinden her zaman için tamamen ayrı tutulduğunu söylüyor. Şirketin konuya yönelik açıklamaları şöyle: “Coinbase Analytics verileri tamamen çevrimiçi halka açık verilerden elde edilmiştir ve Coinbase’i kullanıp kullanmadıklarına bakılmaksızın kimsenin kişisel olarak tanımlanabilir bilgilerini içermez. Coinbase Analytics, uyumluluk ve küresel araştırmalar için dahili olarak kullandığımız bir blokzinciri analiz ürünüdür. Mevzuat gereksinimlerimizi karşılamak ve müşterilerimizin fonlarını korumak için önemli bir araçtır.

The Block’un haberinin ardından Coinbase CEO’su ve kurucu ortağı Brian Armstrong, Twitter üzerinden Coinbase Analytics’e dair açıklamalarda bulundu. Blokzinciri tabanlı analiz yazılımlarının yeni bir şey olmadığını söyleyen Armstrong, çözümün maliyetleri azaltmanın yanı sıra olluk kuvvetleri ile ilişki kurmaya yardımcı olduğunu söylüyor.

Kripto borsaları blokzinciri birleşme ve satın almalarında lider

KaynakThe Block