Danone, Aptamil dahil olmak üzere bebek maması markalarına daha fazla şeffaflık sağlamak için bir blokzinciri gıda izlenebilirliği çözümü olan Track & Connect hizmetini tanıttı.

Halihazırda Çin’de piyasaya sürülen bu hizmet bu yıl Fransa, Almanya, Avustralya ve Yeni Zelanda’da satışa sunulacak. İlk olarak Çin’de piyasaya sürülmesi sadece pazarın büyüklüğüyle ilgili değil. Çin geçmişte süt ve aşı skandallarıyla gündeme gelmiş bir ülke. Ülkede, 2008 yılında 54.000 bebek, yedikleri mamalar nedeniyle hastaneye kaldırılmıştı. 2018’de ise Çinli bir firmanın üç aylıktan küçük bebekler için standartın altında aşılar sattığı tespit edildi. Yani Çin’in bu tür sahteciliklerle uğraşması Danone’un lansman yeri seçiminde önemli rol oynadı.

Şirketin yeni çözümü ise bu tür sahtecilikleri önemli ölçüde engelleyecek. Blokzinciri teknolojisi sayesinde ürünler tedarik zinciri boyunca tüm katılımcılar tarafından izlenebilecek.

Track and Connect çözümüyle birlikte ürünlere 2 barkod yerleştirilecek. Tüketiciler mobil cihazlarıyla bu kodları taratarak ürünün menşeini ve orijinalliğini kontrol edebilecek.

Danone operasyonlarından sorumlu başkan yardımcısı David Boulanger konuyla ilgili olarak: “Ambalajlama ve veri yönetimindeki bu yenilik sayesinde bebek maması endüstrisindeki en kapsamlı izlenebilirlik hizmetlerinden birini sunabileceğiz. Ayrıca tüketicilere ve perakendecilere, değer verdikleri satış sonrası hizmetleri sunmak için onlarla daha yakından bağlantı kurabileceğiz.” ifadelerini kullandı.

Birkaç bebek maması ve süt üreticisi firma da halihazırda blokzinciri takip sistemlerini kullanıyor. Nestle ve Carrefour IBM Food Trust platformunu kullanarak bebek maması tedarik zincirininin izlenmesine imkan tanıyor. Kraft Heinz’ın alt kuruluşu Plasmon da bebek maması takibi için blokzinciri teknolojisi üzerinde çalışıyor.

KaynakLedgerInsights