Singapur merkezli DBS Bank’ın dijital para birimlerine yönelik yayımladığı rapor, merkez bankalarının daha önce küçümsediği dijital para birimlerinin artık ciddiye alındığını vurguluyor.

Bankanın hazırladığı rapor, merkez bankası destekli dijital para birimlerini (CBDC), ödemeleri, kripto para birimlerini, borsalar ve saklama görevlileri olmak üzere dijital para endüstrindeki birçok rolü analiz ediyor.

Raporun dijital para birimlerinin gelişimine dair açıklaması şu şekilde:

Dijital ödemeler bir süredir hayatımızda. Özel dijital para birimleri artık 10 yıldan daha eski. Bağlantı, mobilite ve veri depolamadaki hızlı ilerlemelerden güç alan dijital ödeme ve para birimleri sektörü, son yıllarda büyük ilerlemeler kaydetti. Bu yıl ise dijital finans tarihinde bir dönüm noktası olarak şekilleniyor. Devam eden salgın zaten devam etmek olan daha az nakit bağımlılığı olan topluma yönelik ivmeyi hızlandırdı.

Merkez bankaları finansal teknolojilerde meydana gelen yenilik ve genişlemeden hem rahatsız olurken hem de konuya ilgi duyuyorlar. Para otoriteleri hızla para arzı ve işlemler üzerindeki kontrolü sürdürmek için arayı kapatmaya çalışıyor. Özel dijital para birimleri ilk başlarda resmi kurumlar tarafından büyük bir şüpheyle karşılansa da standartlara, düzenlemelere ve kabullere hiçbir şekilde tam olarak uyulmamasına rağmen ilgi gördüler.

Rapora göre dijital para birimleri kalıcı olacak. Bununla birlikte fiziksel para kullanımı düşüşe geçse dahi ortadan kalkması söz konusu değil. Asya kıtası dijital ödemelerin işlem değeri bakımındaki dünyaya liderlik ederken Asya’nın bu hakimiyetinin yüzde 78’ini de Çin oluşturuyor.

DBS, dijital para sektöründe bu kadar aktif olmamasına rağmen blokzinciri ticaret finansmanında önemli bir katılımcı olarak dikkat çekiyor. Banka, Çin platformları dışındaki en büyük ticaret finansmanı işlem hacimlerinden birini elde etmesine yardımcı olan yerel ticaret finansmanı platformu dltledgers’ın ilk büyük kullanıcılarından biriydi. Aynı zamanda iki blokzinciri konsorsiyumu Marco Polo ve Contour’un üyesi olan bankanın dijital paralar üzerine hazırladığı raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Çin Merkez Bankası blokzinciri tabanlı uygulamalar için kurallar yayımladı

KaynakLedgerInsights