Deutsche Bank’ın araştırma takımına göre merkez bankası dijital para birimleri (CBDC) uzun vadede nakitin yerini alacak.

“Konzept” dergisinin son baskısında banka, koronavirüs salgınının dijital ödemelerin kullanımını hızlandırdığını ve bu eğilimin CBDC’lerin nakit parayı devralmasına yol açabileceğini söylüyor.

Buna rağmen Deutsche Bank’ta makro stratejist olan Marion Laboure, birçok bankanın dijital para konusuna geri kaldığını vurguluyor. Çin ve İsveç’in dijital paraya liderlik ettiğini söyleyen Laboure, diğer ülkeler buna yetişemezlerse, şirketlerinin diğer ülkelerin dijital para birimlerini ve politikalarını ödeme aracı olarak benimsemek zorunda kalabileceklerini belirtti.

Laboure özellikle ABD ve Avrupa’nın dijital para gelişmelerine yetişmesi gerektiğini ve bölgedeki gelişimlerinin çok yavaş olduğunu söylüyor. Her iki bölgede de CBDC’lere yönelik çalışmalar artsa da İsveç ve Çin haricinde yayınlamaya yaklaşan bir ülke görülmüyor.

Ayrıca Laboure’a göre, CBDC gelişmeleri zaman alacağından ülkeler bu arada dijital ödeme sistemlerine öncelik vermeli. Örneğin, Avrupa ülkeleri İsveç merkezli Swish’e benzer bağımsız bir Avrupa ödeme çözümüne sahip olmalı.

Laboure konuyla ilgili olarak “Bölge bazında akıllı telefonun penetrasyonu, 5G teknolojisinin kullanıma sunulması ve dijital defter teknolojisinin veya blokzincirinin ilerlemesi, geleneksel kart ödeme sistemleri üzerinde yıkıcı bir rol oynayabilir.” ifadelerini kullandı.

Geçtiğimiz 2 yıl boyunca dünyanın her yerinde CBDC’lere yönelik ilgi arttı. Özellikle Facebook’un Libra projesini duyurmasından sonran hareketlenen piyasalarda, COVID-19 sonrası dijital ödeme yöntemlerinin kullanımının artmasıyla merkez bankası destekli dijital paraya yönelik çalışmalar hızlandı.

Merkez Bankası Dijital Parası (CBDC) Modelleri

KaynakThe Block