Rusya Merkez Bankası yetkililerine göre merkez bankası destekli dijital para birimleri (CBDC) bir gün SWIFT küresel bankacılık ödeme sistemini gereksiz hale getirebilir.

Vali Yardımcısı Olga Skorobogatova’ya göre, merkez bankası destekli dijital para birimlerinin gelişme hızı göz önüne alındığında, birkaç ülke önümüzdeki 5 ila 7 yıl içinde kendi para birimini başlatabilir.

Skorobogatova konuyla ilgili olarak “O zaman geldiğinde doğrudan entegrasyon sorunları ile ilgilenebiliriz. Bu durumda SWIFT gerekli olmayabilir, çünkü farklı türde bir teknolojik etkileşim olacaktır.” ifadelerini kullanıyor.

Skorobogatova ayrıca, SWIFT’in yeni merkez bankası para birimlerinin kullandığı platformlardan biri olabileceğini de sözlerine ekliyor.

SWIFT’i, bankaların ve diğer finans kuruluşlarının bilgi ve talimatları kodlar aracılığıyla güvenli bir şekilde iletmek için kullandıkları bir mesajlaşma ağı olarak tanımlayabiliriz. Sistem dünyanın dört bir yanındaki ülkelerde 10.000’den fazla finans kurumu arasında diğer hizmetlerle birlikte sınır ötesi ödemelere olanak tanıyor.

Rusya’daki bankalar, ülkeye yönelik daha geniş yaptırımların bir parçası olarak ağdan çıkarılma tehdidiyle karşı karşıya kaldığı ve merkez bankasının kendi sistemi üzerinde çalıştığı için dijital para birimlerinin ülkede SWIFT’in yerini alması daha olası görünüyor.

Japonya’daki bankalar ve şirketler önümüzdeki sene dijital parayı test edecek

KaynakCoinDesk