Bankalar da dahil olmak üzere 30’dan fazla Japon firması, ödemeleri iyileştirmek için gelecek yıl özel bir dijital para birimini denemeye hazırlanıyor.

Japonya merkezli kripto borsası DeCurret, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamaya göre Japonya’nın üç büyük bankası MUFG, Sumitomo Mitsui ve Mizuho da dahil olmak üzere 30’dan fazla firma ortak bir şekilde iki katmanlı dijital para birimi modelini test edecek.

İki katmanlı dijital para birimi modeli, ortak bir alana, blokzinciri tabanlı dijital para biriminin temel işlevine ve programlanabilirliği en üst düzeye çıkarmak için iş mantığını ve akıllı sözleşmeleri uygulayan ek bir alana sahip. Gruba göre bu model Japon ekonomisinin gelişmesine katkıda bulunacak.

Grup tarafından yapılan açıklama şu şekilde: ”Bu iki katmanlı dijital para birimi, mevcut dijital ödeme araçları (ör. Elektronik para, kredi ve banka kartları), merkezi ödeme altyapısı veya CBDC‘ler (merkez bankası dijital para birimleri) ile ilgili çalışmalarla çakışmayacak. Daha ziyade iki katmanlı dijital para birimi modeli, bu ödeme platformlarının birlikte çalışabilirliğini, aralarında ‘köprü kurarak’ geliştirebilecek.

Grubun diğer üyeleri arasında Japon telekomünikasyon devi NTT, Accenture Japan, Daiwa Securities Group ve Nomura Holdings bulunuyor. Girişimin gözlemcileri arasında ise Japonya Merkez Bankası ve Finansal Hizmetler Kurumu gibi ülkenin devlet kurumları da yer alıyor.

Avustralya blokzinciri tabanlı merkez bankası dijital para birimini araştırıyor

KaynakThe Block