Dünya çapındaki Bitcoin ATM sayısı ilk çıktığı günden 7 yıl sonra 10.000 adeti aştı. Norveç merkezli finansal hizmetler şirketi AksjeBloggen’in verilerine göre yıllık bazda ortalama yüzde 167 oranında bir artış yaşanıyor.

2020 yılı önceki yıllara kıyasla artışın en çok görüldüğü yıl oldu. Bu yılın sadece ilk 9 ayında 3.885 adet Bitcoin ATM’si kuruldu. Bu değer 2019 yılına kıyasla yüzde 67 oranında bir artış anlamına geliyor.

Decyrpt’in haberine göre bu COVID-19 krizinin endüstri üzerindeki etkisinin bir göstergesi. Veriler, daha yenilikçi finansal etkileşim biçimlerinin kullanımına yönelik daha geniş bir eğilimi ve kripto para birimi sektörünün kabaca sağlığını ortaya çıkarıyor.

ABD’deki lider Bitcoin ATM operatörü olan CoinFlip‘in CEO’su Daniel Polotsky, ATM’lerin, fiziksel parayı Bitcoin’e veya diğer kripto para birimlerine aktarmanın en kolay ve en hızlı yollarından biri olduğunu söylüyor.

CoinFlip, 45 eyalette 900’den fazla ATM’den oluşan hızla büyüyen bir ağa sahip. Polotsky, günde 30 ila 50 yeni ATM kurduğunu ve Kanada’ya genişleme sürecinde olduklarını söylüyor. Polotsky, bir kripto para birimini çevrimek ve kullanmak bir banka hesabı gerektirebilirken, küçük meblağları (900 doların altında) bir ATM aracılığıyla aktarmak veya dönüştürmek için yalnızca bir cep telefonu gerektiğini vurgulayarak Bitcoin ATM’lerinin elverişliliğini de vurguluyor.

Dünyanın ilk Bitcoin ATM’si 2013 yılında Kanada’nın başkenti Vancouver’da kurulmuştu. Ancak kurulumlar söz konusu olduğunda ABD tartışmasız lider olarak karşımıza çıkıyor. Ülkedeki Bitcoin ATM’leri Eylül’de 7.567’ye ulaştı. Bu da bir yılda yüzde 127 oranında bir artış anlamına geliyor.

CoinATMRadar’ın verilerine göre 71 ülkede Bitcoin ATM’si bulunuyor. Sayıları 10.000’i aşan ATM’lerin 2 tanesi de İstanbul’da yer alıyor.

Coinbase ABD’li müşterilerine Bitcoin kredisi sunmayı planlıyor