Geçtiğimiz günlerde bitcoin’i yasal para birimi olarak kabul eden El Salvador, yurt dışındaki arkadaşlara ve aileye havale göndermeyi daha kolay ve ucuz hale getirmeyi amaçlayan bir hareketle Chivo bitcoin ATM’lerini birkaç ABD şehrine getirdi.

Başkan Nayib Bukele’nin 13 Eylül’de attığı bir tweet dizisinde El Salvador’un artık yerel mevzuatın izin verdiği 10 ABD lokasyonunda komisyonsuz 50 Chivo ATM’ini konumlandırdığını duyurdu.

Pew Research Center’ın 2017 tarihli araştırmasına göre ABD’de El Salvador kökenli yaklaşık 2,7 milyon Hispanik yaşıyor.

ABD’de yaşayan El Salvadorlular ulusal kimlik numaralarını kullanarak bir Chivo hesabı oluşturabilecekler. Chivo üyeleri, ATM’leri para çekmek ve hesapları yeniden doldurmak için kullanabilecek. Bununla birlikte cüzdan uygulaması, ödeme yapmak, arkadaşlarına ve ailelerine bitcoin veya dolar göndermek için de kullanılabilecek.

Nayib Bukele cüzdan için 500.000’den fazla vatandaşın kaydolduğunu tahmin ediyor. Hükümet daha önce ülkede halihazırda bitcoin kullanan 50.000 kişinin olduğu tahminini yapmıştı.

Havale işlemleri büyük ölçüde yurtdışından dijital olarak para göndermekten ve Western Union, MoneyGram ve Ria gibi popüler hizmetlerle varış noktasında nakit olarak almaktan oluşuyordu. Ancak El Salvador’un şirketlerin bitcoin kabul etmesini gerektiren yeni yasası sayesinde mağazalardaki dijital ödeme seçenekleri genişliyor. İnsanlar artık banka hesapları olmasa bile McDonald’s’ta bir hamburger veya Dollarcity’de çocuk bezi için ödeme yapmak için Chivo gibi bir cüzdan kullanmayı seçebilecekler.

Çin bankaları dijital yuan için 3000’den fazla ATM kurdu

KaynakThe Block