Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) yönetimi, El Salvador’dan Bitcoin’in ülkedeki yasal para birimi statüsünü kaldırmasını istedi.

Tavsiye, IMF yönetim kurulunun El Salvador ile örgütün üye ülkeleriyle yürüttüğü zorunlu tartışmalara atıfta bulunan “IV. Madde istişaresini” 24 Ocak’ta tamamlamasıyla birlikte geldi.

Yapılan basın açıklamasında paylaşılan ifadeler şöyle: “Bitcoin’in finansal istikrar, finansal bütünlük ve tüketicinin korunması üzerinde kullanımının yanı sıra ilgili mali koşullu yükümlülükler ile ilgili büyük riskler bulunuyor. Yetkilileri, Bitcoin’in yasal ihale statüsünü kaldırarak Bitcoin yasasının kapsamını daraltmaya çağırıyoruz.” Ayrıca bazı yöneticiler Bitcoin destekli tahvil ihracı ile ilgili riskler konusunda da endişelerini dile getirdiler.

IMF yöneticilerinin bu yorumları, geçtiğimiz Kasım ayı sonlarında El Salvador’u ziyaret eden bir personel ekibinin bir sonuç bildirisinde Bitcoin’i yasal ihale olarak kullanmanın riskleri hakkında uyardığı önceki bir duyurunun ardından geldi.

IMF direktörleri, El Salvador’da artan finansal katılımın önemli olduğu ve hükümet tarafından verilen Chivo cüzdanı gibi dijital ödeme sistemlerinin bunu yapmada bir rolü olabileceği görüşü de dahil olmak üzere, önceki personel raporuna genel olarak hemfikirdi.
Ancak ülkenin “Chivo ve Bitcoin’in yeni ekosisteminin sıkı bir şekilde düzenlenmesine ve denetimine” ihtiyacı olduğunun da altını çizmişlerdi.

IMF, hükümetler arası koordineli bir kripto politikasını savunuyor

KaynakThe Block