Nikkei’nin haberine göre Japonya merkezli Media Do Holdings, e-kitapların dağıtımı için blokzinciri teknolojisini kullanmayı planlıyor.

Yayıncılar ve elektronik kitapçılar arasında bir aracı olan Media Do, özellikle çizgi roman türünde, Japonya’daki toplam e-kitap dağıtımının yüzde 34’üne sahip. 2019’daki net satışları yarım milyar doları aşmış durumda.

Şirket, aylık 11 milyondan fazla kullanıcıya sahip anime ve manga kataloglama sitesi MyAnimeList’ten başlayarak e-kitap dağıtımı için blokzinciri teknolojisini kullanacak. Buradaki temel amaç korsan yayınlarla mücadelenin yanı sıra dijital içeriğin yeniden satılabilmesi olacak.

Açıklanan son rakamlara göre e-kitap satışlarında yıllık yüzde 30 oranında bir büyüme gösteren Media Do’nun dağıtım kanalında 2000’den fazla yayıncı ve 150’den fazla perakendeci bulunuyor. Şirketin açıklamalarına göre COVID-19 salgını dijital kopyaları tercih eden içerik tüketicileri arasındaki eğilimleri etkiledi.

Media Do Başkanı Kyoji Fujita konuyla ilgili olarak: “E-kitaplar, onları 365 gün 24 saat boyunca istediğiniz zaman satın alıp kullanabileceğiniz bir kolaylık sunuyor. Koronavirüs ile birlikte elektronik kitapların değeri daha çok anlaşılıyor ve kullanımı da gittikçe yaygınlaşacak.” ifadelerini kullanıyor.

Media Do, artan talebi karşılamak ve içerik oluşturucuların çıkarlarını korumak için ekosistemindeki blokzinciri uygulamalarını keşfedeceğini söylüyor. Şirket e-kitapların dağıtımında blokzinciri teknolojisini kullanmak için iki yıl boyunca yaklaşık 2,8 milyon dolarlık bir yatırım kullanmayı planlıyor. İlk blokzinciri tabanlı hizmet ise üçüncü çeyrekte sunulacak.

Blokzinciri teknolojisinin dağıtım kanallarında kullanılmasıyla birlikte sahteciliğin önlenmesi ve ikinci el pazarının canlandırılması hedefleniyor. Daha önce ikinci el kitapları takip etmek zorken blokzinciri teknolojisiyle birlikte Media Do bu tür işlemleri kaydedebilecek ve içerik sahiplerine telif ücreti ödeyebilecek.

TikTok telif hakkı ihlallerinde blokzincirini nasıl kullanıyor?

KaynakLedgerInsgihts