Estonya Merkez Bankası, Avrupa Merkez Bankası (ECB) ile yaptığı dijital euro testlerinin ardından dikkat çekici sonuçlara vardı.

Estonya Merkez Bankası’na göre blokzinciri tabanlı bir dijital euro, teoride aynı anda çok büyük bir para arzı ve kartlı ödeme sistemine göre daha küçük bir karbon ayak izi ile neredeyse sınırsız sayıda ödemenin işlenmesini destekleyebilir.

Eesti Pank; ECB, İspanya, Almanya, İtalya, Yunanistan, İrlanda, Letonya ve Hollanda merkez bankalarıyla dijital euro için olası bir teknik çözümü değerlendirmek üzere birçok araştırma üzerinde çalıştı.

ECB ile yapılan proje, halihazırda Estonya e-devletinin temeli olarak hizmet eden blokzinciri teknolojisi üzerine inşa edilmiş bir dijital euro’nun, ödemelerin ve para sahiplerinin sayısı ve enerji maliyetleri açısından nasıl performans gösterebileceğine ve dijital kimliklerin nasıl birbirine bağlanabileceğine odaklandı.

Estonya, Letonya, Litvanya ve İspanya’dan dijital kimliklere sahip kişiler arasında ödemeler yapıldı.

Eesti Pank, çabanın düşük performans ve yüksek enerji maliyetleri gibi daha önceki blokzinciri sorunlarının üstesinden geldiğini söylüyor. Test, saniyede 300.000’den fazla eş zamanlı ödeme gerçekleştirdi ve para iki saniyeden kısa sürede alıcıya ulaştı. Tahmini karbon ayak izi, şu anda kullanımda olan kartlı ödeme sisteminden çok daha küçük bir seviyede kaldı.

Estonya Merkez Bankası ‘dijital euro’ ve ‘blokzinciri’ kavramlarını araştırıyor

KaynakFinextra