Estonya Merkez Bankası Eesti Pank, blokzinciri tabanlı bir dijital para biriminin nakit ile birlikte çalışmaya uygunluğunu araştıracak uzun soluklu bir araştırma projesi yürütüyor.

Eesti Pank bu girişimin, bir merkez bankası dijital para birimi (CBDC) için Estonya’nın e-devlet sisteminin altyapısının halihazırda temel bir parçası olan KSI Blokzinciri’nin uygunluğunu ölçeceğini söylüyor.

Araştırma, KSI Blokzinciri‘ni geliştiren Estonya şirketi Guardtime ve yenilikçi teknolojilere odaklanan Londra merkezli bir iş geliştirme ve yatırım şirketi olan The SW7 Group’un yardımıyla yürütülecek. Daha önce birçok devlet hizmetlerine güç veren Guardtime şirketi DSÖ’nün Estonya hükümeti ile ortak girişimi olan COVID-19 pasaportlarında da önemli bir rol oynayacak.

Çalışma, elektronik kimlik ve diğer Estonya e-devlet çözümlerinin kullanımından doğabilecek yeni ödeme çözümlerini daha ayrıntılı olarak inceleyecek.

Eesti Pank, ödemelerle ilgili olarak kullanıcı alışkanlıkları zaten değiştiği için ve Avrupa Merkez Bankası tarafından geçen hafta açıklanan olası bir dijital euro ile ilgili araştırmalara yardımcı olmak için araştırmanın başlatıldığını söyledi. Merkez bankasının Ödeme ve Uzlaştırma Sistemleri Departmanı başkanı Rainer Olt, Estonya’nın dijital bir hükümet biçimi yürütme deneyiminin, dijital paranın teknolojik sınırlarını keşfetmek için iyi bir zemin sağladığını söylüyor.

DSÖ blokzinciri COVID-19 pasaportu için Estonya ile iş birliğine gidiyor

KaynakCoindesk