Dünya Sağlık Örgütü, blokzinciri tabanlı bir COVID-19 aşı pasaportu çözümü için Estonya hükümeti ile ortaklığa gidiyor. Estonya’daki kurumsal blokzinciri firması Guardtime bu çözümün pilot testine öncülük edecek.

Konuyla ilgili olarak bugün Estonya Başbakanı Jüri Ratas ve DSÖ Başkanı Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus dijital ortamda bir uzlaşı belgesi imzalayacak. Bu da Estonyalı araştırmacıların ve girişimcilerin proje üzerinde çalışmaya başlamasına izin verecek. Ratas, Estonya’nın ülkeler arasında güvenilir bilgi akışını hızlandırmak için küresel bir kuruluşa en iyi deneyimini sunabileceğini söylüyor.

Estonya hükümeti dijital olarak en gelişmiş hükümetlerden biri olarak biliniyor. Projeyi üstlenecek Guardtime şirketi de daha önce birçok devlet projesi üzerinde çalışmış. Başbakan Ratas’ın konuya yönelik açıklaması şöyle: “Tüm Estonya dijital devletinin başarısının dayandığı merkezi olmayan yönetişim ilkelerini uluslararası düzeye yükseltme fırsatına sahibiz.

Blokzinciri teknolojisine dayanan platform, koronavirüs aşısı yaptıranların kanıt olarak kullanması için dijital aşı sertifikaları oluşturacak. Projenin ilk adımı, bir aşı bulunduğunda tüm dünyada kullanılacak olan dijital bir “sarı aşı kartını” içeriyor. Bu kart, aşılama verilerinin uluslararası alışverişine olanak tanırken blokzinciri teknolojisi de güvenilirliğini ve şeffaflığını sağlayacak.

Estonya COVID-19 ile mücadele için kendi ülkesinde de ‘kendine iyi bak’ anlamına gelen bir uygulama geliştirmişti. Uygulama diğer ülkelerde geliştirilenlere benzer olarak virüs bulaşmış bir kişinin yakınlarda olup olmadığını kullanıcılara bildiriyor. Hükümet bu uygulamayı yayınladıktan sonra kullanıcı verilerinin kendileri ya da uygulama geliştiricisi tarafından görülmediğini belirtmişti. DSÖ ile ortak geliştirilecek proje de ise bu güveni blokzinciri teknolojisi sağlayacak.

ICONLOOP’un merkeziyetsiz kimlik teknolojisi COVID-19 temas takibi için kullanılacak

KaynakLedgerInsights