Güney Kore merkezli blokzinciri odaklı şirket ICONLOOP, ülkenin en popüler yerel turist merkezi olan Jeju Adası’nda Merkezi Olmayan Kimlik (DID) teknolojisini kullanarak adayı her yıl ziyaret eden 15 milyon kişiye COVID-19 temas takibi hizmeti sunacak.

ICONLOOP tarafından Crowdfund Insider’a yapılan açıklama şu şekilde: “ICONLOOP ve Jeju Özerk Özel Eyaleti, bu yenilikçi COVID-19 ve bulaşıcı hastalık önleme sistemini tanıtmak için bir işbirliği anlaşması imzaladı. Ziyaretçiler, Jeju Adası’ndaki turistik yerler ve işletmeleri kontrol etmek için bir mobil uygulama kullanacak. COVID-19 vakası görülmediği sürece tüm veriler gizli tutulacak.

Jeju Adası virüsün yayılmasını önlemek için her türlü tedbiri almaya çalışıyor. Bunun için blokzinciri teknolojisine yönelen ada yetkilileri ziyaretçilerin mahremiyetini de üst düzeyde tutmak istediklerini belirtiyorlar. Ada bu haftadan itibaren ICONLOOP’un DID yazılımını kullanacak.

Temas izleme sistemi, ICONLOOP’un DID kimlik doğrulama mobil uygulama hizmeti (Zzeung) aracılığıyla kullanılacak. Yazılım, kullanıcılarının gizliliğini sağlamayı amaçlıyor.

Yeni sistemde ziyaretçilerin, Jeju Adası’na vardıklarında Zzeung mobil uygulamasını indirmeleri ve bir Kore telekom hizmeti kullanarak kimliklerini doğrulamaları gerekiyor. Bu adımlar tamamlandıktan sonra ziyaretçiler parmak izi kimlik doğrulaması veya bir PIN kodu ayarlayarak izinli veya özel bir blokzinciri ağı aracılığıyla doğrulanabilir bir kişisel kimlik bilgisi daha oluşturuyor. Doğrulanabilir kimlik bilgileri ziyaretçilerin telefonunda ya da başka bir mobil cihazda saklanıyor. Daha sonra ziyaretçiler bu bilgilerle QR kodu aracılığıyla turistik yerleri gezmek için kayıt yaptırabiliyor.

Süreç biraz zahmet ve karmaşık gibi görünse de tüm bu işlemler 1-2 dakika içinde kolay bir şekilde yapılabiliyor. Merkeziyetsiz Kimlik Teknolojileri sayesinde ziyaretçilerin kişisel verileri ve gezdikleri yerlerin gizliliği korunuyor. Bir COVID-19 vakası tespit edildiğinde ise virüsün yayılmasını önlemek için tıbbi bir araştırma yapılıyor.

Bank of America ve CVS merkeziyetsiz kimlik testine katıldı

KaynakCrowdfund Insider